BiH ostaje bez novca od MMF-a

Federalna ministrica financija Jelka Milićević izjavila je za Dnevni avaz kako BiH više ne može računati na novac Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), zbog čega će vlasti morati tražiti alternative i smanjivati troškove i određene kapitalne transfere.

“Znali smo već u prvoj misiji da MMF ima mnogo uvjeta i da ih nećemo moći lako ispuniti, tako da nismo sjedili prekriženih ruku. Ali, sada je jasno da ćemo velike probleme morati riješiti bez MMF-a”, rekla je Milićević za Dnevni avaz.

Prema njezinim riječima, rebalans federalnog proračuna ići će u pravcu smanjenja troškova, odnosno transfera i kapitalnih transfera, a vlast mora energičnije krenuti u reforme i rezove, prije svega u reformu javne uprave, kao i zakona o radu.

“Morat ćemo drugačije postaviti fiskalnu stabilnost i reformu javne uprave ako mislimo sebi dobro. Sami sebi ćemo morati odrediti te termine, ako mislimo preživjeti”, upozorila je Milićević.

Potvrdila je kako će, najvjerojatnije, biti odgođena isplata poticaja u gospodarstvu, kao i stvaranje povoljnijih preduvjeta za stabilnije punjenje proračuna.

“U ovom trenutku mi nismo ozbiljni partneri MMF-a u smislu reformi za koje oni vide da su nam potrebne”, kaže Milićević.

Podsjećamo federalna ministrica financija i ranije je govorila o pripremama za situaciju ako MMF odbije Federaciju. Naime, nakon sastanka s predstavnicima misije MMF-a prošlog tjedna, Milićević je istaknula kako se radi na izradi rebalansa Proračuna FBiH za ovu godinu ukoliko izostanu sredstva međunarodnih financijskih institucija koja su planirana u Proračunu FBiH za 2015. godinu.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda boravila je u Bosni i Hercegovini od 10. do 24. lipnja te s predstavnicima vlasti razgovarala o mogućem novom aranžmanu s MMF-om.

Uvjet za njegovo dobivanje je usvajanje i potpisivanje Reformske agende za Bosnu i Hercegovinu.

Inače, deficit u Federaciji BiH iznosi 646 milijuna KM.

(Avaz.ba)

6 komentara

  • Samo naprijed ministtice .rezite od vrha .brisite zakone koje su politicari pisali za sebe .pa sada svaki skandal koji se dogodi kazu ..sve je bilo po zakonu..bez cesljanja i brisanja neces uspjeti . Jednostavno .raspolazes jednom hrpom novca a ugrabe je pohlepni . a sve po zakonu a poznam te i znam da imas znanje i energiju

  • Postovani iz portala jabuka.tv

    Znam da se financirate iz reklama al molim vas skinite one juhe i banke koje iskacu pri otvaranju portala. Zbilja mi idu na ku*ac.

    Hvala na razumijevanju

  • Zašto se na da u javnost što se to moralo uraditi da bi dobili novac od MMF, pa da ovi lopovi, lažovi i leziljebovići napokon vide da su oni problem, da moraju počet tražiti posla i zaraditi sebi i djeci kruha

Komentiraj: