BiH odgovorila na prijetnje džihadista

Sigurnosne agencije u Bosni i Hercegovini provode pojačani nadzor nad svim povratnicima sa sirijskog ratišta a to je samo jedna u nizu mjera poduzetih nakon prošlotjednih terororističkih napada u Parizu, potvrdio je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kako ga u ponedjeljak citira sarajevski “Dnevni avaz”.

Mektić je najavio i uvođenje širih ovlasti policijskim agencijama kako bi se mogle obračunati s terorističkim prijetnjama.

Ministar sigurnosti BiH je u nedjelju otputovao iz Sarajeva u Pariz kako bi se tamo sastao s francuskim ministrom unutarnjih poslova Bernardom Cazeneuveom. Iz Ministarstva sigurnosti BiH pojašnjeno je kako je taj susret planiran prije terorističkih napada počinjenih 13. studenog no nakon njih, kako je istaknuo sam Mektić, jasno se nametnula potreba za dogovorom o učinkovitijoj borbi protiv terorizma.

U BiH za sada nije priveden nitko koga bi se moglo povezati s posljednjim napadima u Parizu no policijske agencije su i u toj zemlji provodile provjere koje je Francuska tražila posredstvom Interpola i to za nekoliko osoba s Bliskog istoka i iz Afrike.

Mektić je istaknuo kako je sada sasvim jasno da valja razmotriti poduzimanje dodatnih mjera za borbu protiv terorizma jer sadašnje nisu dostatne.

“Ozbiljno razmišljamo o donošenju zakona u BiH kojima ćemo se posebice odrediti prema terorizmu a prije svega uvesti oštrije sankcije za ovo kazneno djelo. Uostalom, moramo policijskim agencijama dati veće ovlasti”, kazao je Mektić.

Jedan od problema s kojima se vlasti u BiH do sada nisu bile u stanju uspješno suočiti je širenje govora mržnje odnosno veličanje terorističkih zločina na internetskim portalima kako je to bio slučaj i nakon posljednjih napada u Parizu.

Ministar Mektić je potvrdio kako je u tijeku istraga čiji je cilj utvrditi tko točno stoji iza takvih poruka no to ide teško jer se stalno mijenjaju internetske domene. “No vrlo brzo ćemo im ući u trag”, objećao je Mektić.

Jedan od takvih portala nosi naziv “Vijesti ummeta” a na njegovim su se stranicama i u nedjelju mogle naći prijetnje i veličanja terorističkih napada u Parizu.

Njegov pomoćnik za borbu protiv terorizma, organiziranog kriminala i koprupcije Vjekoslav Vuković podsjetio je pak kako strategija za borbu protiv terorizma koju je nedavno usvojilo Vijeće ministara BiH podrazumijeva i izradu popisa internetskih portala koji podupiru terorizam.

Vuković drži kako je postojanje takvh portala iznimno opasno.

“Brutalno pozivanje drugih na terorizam što rade neke stranice veće je zlo nego usmeno vrbovanje osoba za terorizam. Te vijesti uvijek najviše djeluju na mlade ljude”, kazao je Vuković.

 (Hina | Foto: Arhiva)


11 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.