BiH očekuju tri toplotna vala

Ovog ljeta Bosnu i Hercegovinu očekuju toplija i sušnija razdoblja od onih na koje smo navikli za ovo doba godine, a temperature u lipnju, srpnju i kolovozu bit će za stupanj-dva više od prosjeka, piše današnji Dnevni Avaz.

Sezonska prognoza koju objavljuju regionalni centri predviđa da će uslijediti i tri toplotna vala, kada će temperature prelaziti 40 stupnjeva Celzijevih.

Da će se BiH suočiti s temperaturama viših od prosjeka i visokim UV zračenjem, upozoravaju i klimatolozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

“U BiH se očekuju vrlo visoke temperature, živa na termometru tijekom ljeta penjat će se do najviših vrijednosti ikada izmjerenih u posljednjih gotovo pola stoljeća. Naša zemlja već doživljava toplotni udar, tako je nedavno u Banjoj Luci izmjeren 31, a u Hercegovini 35 stupnjeva” kažu iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Milica Đorđević iz Hidrometeorološkog zavoda RS potvrdila je da će lipanj, srpanj i kolovoz biti topliji od prosjeka.

“Sezonske prognoze nikada nisu toliko precizne da možemo govoriti o točnim temperaturama za pojedine dane ili mjesece. Osim toga, ovo ljeto će biti i sušnije” kazala je Đorđević. (Fena)

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.