BiH očekuje odluku o dodjeli kandidatskog statusa

Čelnici Europske unije sastat će se u četvrtak u Bruxellesu kada bi na sjednici najvišeg tijela odlučivanja u Europskoj uniji – Vijeću EU trebali donijeti odluku o dodijeli kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU.

Sastankom predsjeda Charles Michel, predsjednik Europskog vijeća, a na sjednici će raspravljati o ratu Rusije protiv Ukrajine, energetici i ekonomiji, sigurnosti i obrani, južnom susjedstvu Europske unije i vanjskim odnosima.

Bosna i Hercegovina formalno je 15. veljače 2016. godine podnijela zahtjev za članstvo u Europskoj uniji i danas, gotovo sedam godina kasnije, očekuje jednoglasnu podršku 27 država članica za dodjelu statusa zemlje kandidata.

Nakon što je BiH predala zahtjev za članstvo, u prosincu 2016. godine, Europska komisija poslala je BiH detaljan Upitnik, na koji je odgovoreno za 14 mjeseci. Na odgovorima je radilo više od 1.300 predstavnika različitih razina vlasti. Odgovoreno je na 3.897 pitanja kao i 655 dopunskih.

Sadržaj odgovora poslužio je kao osnova za donošenje odluke o tome je li BiH zaslužila status kandidata za članstvo u Europskoj uniji. Taj korak, iako tehničke naravi, ponovno je otvorio perspektivu članstva u EU, ali je Europska komisija nakon pregleda odgovora 2019. godine tek usvojila Mišljenje o zahtjevu za članstvo.

Mišljenje identificira 14 ključnih prioriteta koje zemlja treba ispuniti kako bi dobila preporuku za otvaranje pregovora o pridruživanju EU i pruža smjernice za postupne reforme koji obuhvaćaju područja demokracije, vladavine prava, osnovnih prava i javnu upravu.

Tek 15. prosinca 2023. bi trebala biti donesena politička odluka o kandidatskom statusu, a potom i faza otvaranja pristupnih pregovora, ali ključni prioriteti i dalje nisu ispunjeni te će na njima novoizabrane vlasti morati nastaviti raditi.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.