BiH očekuje i do 100.000 izbjeglica ako EU zatvori granice – Jabuka.tv

BiH očekuje i do 100.000 izbjeglica ako EU zatvori granice

Procjene sigurnosnih i obavještajnih službi u Bosni i Hercegovini su kako bi se u ovu zemlju moglo uputiti i do stotinu tisuća izbjeglica ukoliko države-članice Europske unije počnu zatvarati svoje granice za njihov prolazak i ta će se zemlja teško nositi s tolikim izazovom, upozorili su u četvrtak članovi zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost parlamenta BiH i dužnosnici Službe za poslove sa strancima pri Ministarstvu sigurnosti BiH.

Na zajedničkom sastanku, održanom u Sarajevu, analizirali su tijek priprema za prihvat mogućeg izbjegličkog vala. Zaključili su kako su do sada poduzete sve planirane mjere, no zabrinutost i dalje izaziva nepredvidivost razmjera izbjegličke krize i moguće zatvaranje prostora EU za njihov dolazak.

“Ukoliko zemlje Europske unije zatvore svoje granice za sirijske izbjeglice, u BiH bi ih se moglo zaputiti stotinu tisuća”, izjavio je predsjedatelj parlamentarnog povjerenstva za obranu i sigurnost Sifet Podžić.

Dodao je kako su u BiH provedene pripreme temeljene na iskustvima koje su u suočavanju s izbjegličkom krizom imale Srbija i Hrvatska.

“Pripremljeni smo i ne može nam se dogoditi ‘usko grlo’ kao što se to dogodilo u Hrvatskoj. Jedino sam zabrinut gdje ćemo smjestiti izbjeglice, ali radimo i na tome”, kazao je Podžić novinarima.

Zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima Izet Nizam kazao je kako se stanje na terenu, a posebice na granicama, neprestano prati s ciljem pravodobnog reagiranja.

Potvrdio je i kako se poduzimaju dodatne mjere poštivanja viznog režima, posebice nakon što je utvrđeno kako je skupina državljana Sirije ranije ovog tjedna stigla u BiH s turističkim vizama, a odmah zatim produžila za Srbiju kako bi tamo tražila azil.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

  • preduhitrite Evropu i zatvorite granice ako vam dođe i 500 migranata imat ćete kaos iako i sada bez migranata imate očaj od države.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.