BiH napustilo 1,3 milijuna ljudi, unatoč ponajboljim plaćama u regiji

BiH je balkanska zemlja s najviše imigranata, a uslijed odluke Njemačke da olakša izdavanje radnih dozvola građanima BiH, očekuje se još više odlazaka, navedeno je u studiji Bečkoga instituta za ekonomske studije i Svjetske banke o stanju ekonomija zapadnoga Balkana.

Trend se nastavlja

Trend će biti samo nastavljen, naročito jer je Njemačka, kao glavna destinacija bh. imigranata, olakšala procedure za građane BiH koji traže posao u toj zemlji, istaknuto je.

Osim ove njemačke odluke, kako je navedeno, dodatne migracije bit će ubrzane i zbog starenja stanovništva i negativnoga nataliteta, ali i zato jer mnogi bh. državljani imaju hrvatske putovnice.

Gledano u apsolutnim brojkama, u studiji je istaknuto da je BiH od raspada Jugoslavije do danas napustilo 1,3 milijuna ljudi, što iznosi trećinu stanovništva, nakon koje slijedi Albanija s milijun, pa Srbija sa 900.000, pišu Nezavisne novine.

Po zemljama, osim Njemačke, građani BiH su uglavnom odlazili u Sjedinjene Države, državljani Srbije u Švicarsku i Australiju, Albanci u Italiju, a ljudi s Kosova u Njemačku.

U BiH najbolje plaće (?)

Što se tiče plaća u regiji, u studiji se navodi da je najbolja situacija u BiH i Crnoj Gori, dok su najniže plaće u Albaniji.

Iako je visina plaća različita od zemlje do zemlje, mjereno prema kupovnoj moći, najbolja situacija je u Crnoj Gori i BiH, dok Albanija značajno zaostaje za zemljama regije. Sve zemlje regije osim Albanije imaju bolje plaće nego u Bugarskoj, dok su crnogorske plaće prestigle one u Mađarskoj, navedeno je.

Nezaposlenost je, dijelom zbog bolje ekonomske aktivnosti i migracije, padala u svim zemljama osim na Kosovu, i od kraja 2016. do kraja 2017. pala je za 169.000 ljudi. Do najvećega pada nezaposlenosti došlo je u BiH, i iznosi skoro pet posto. Sa stopom od 20,5 posto, kako je istaknuto, BiH je zabilježila najmanju nezaposlenost u povijesti.

Podaci Svjetske banke iz 2017. ukazuju da je do pada došlo u kombinaciji s povećanjem zaposlenosti, smanjenoj participaciji radne snage i povećanoj imigraciji, navedeno je.

Također, BiH je jedina zemlja u kojoj je došlo do smanjenja samozapošljavanja.

 

(www.jabuka.tv)4 komentara

  • naj bolje plate da ali kome ili netkom treba doktor da ga hitno pregleda šta radi ovdje dobro osim ljekarna kome više mažete oči kulturno bi bilo i pošteno da se više sa ovakvim glupostima ne blamirate narod je opametnijo ali na težak način

  • Dobro, najbolje su ako gledaš u Kosovo i Albaniju a prosječna mora biti velika zbog naših dragih uhljepčića , npr moj susjed ima 3000 KM a ja 500 KM, prosječna nam je 1750 KM ili mirovina od jednog lika 1500 i 2 obična penzica po 326, prosječna 717

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.