BiH najgora u regiji po pitanju stabilnosti države

Bosna i Hercegovina najlošije je rangirana od zemalja regije, na listi najstabilnijih država svijeta, koju krajem svake godine objavljuje američki Fond za mir.

Na navedenoj listi BiH zauzima 86. mjesto, a u odnosu na prošlogodišnji popis napredovala je za tri mjesta.

Prema procjeni analitičara te organizacije, u proteklih godinu dana Srbija je postala stabilnija država, jer je na prošlogodišnjem popisu zauzimala 92. mjesto, a na novogodišnjoj je smještena na 100. mjesto na listi, prenosi novinska agencija ONASA.

Bolje od Srbije rangirane su Makedonija, koja je 112, Crna Gora na 134. i Hrvatska na 135. mjestu, dok je Slovenija ušla u skupinu veoma stabilnih država i nalazi se na 163. mjestu, isto kao i prošle godine.

U kategoriji održivih zemalja nalaze se Nizozemska, Austrija, Kanada, Australija, Irska, Island, Luksemburg, Novi Zeland, Švicarska, Norveška, Danska i Švedska, koje su raspoređene od 166. do 177. mjesta, a na 178. mjestu je Finska, koja je jedina svrstana u grupu veoma održivih zemalja, prenosi ONASA.

U grupi najnestabilnijih država svijeta, kojima prijeti raspad, nalaze se Južni Sudan, Somalija, Južnoafrička Republika, D.R. Kongo i Sudan.

(www.jabuka.tv | Foto: Pixabay.com)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.