BiH na crnoj listi europskih banaka, počela blokada transakcija

BiH ponovno prijeti prekid financijskih veza s ostatkom Europe, a razlog je, kao i ranije, neispunjavanje obveza prema Moneyvalu i FATF-u (Svjetska organizacija za sprečavanje pranja novca i financiranja borbe protiv terorizma). Na državnoj razini formalno su ispoštovani zahtjevi Moneyvala, ali ispostavilo se da entiteti nisu izvršili svoje obveze, koje se prvenstveno odnose na usklađivanje propisa, piše Večernji list BiH.

Rok do kraja siječnja

Iako je kraj siječnja iduće godine rok do kojega je BiH u cijelosti trebala ispoštovati zahtjeve međunarodnih financijskih institucija vezano za sprečavanje pranja novca i financiranje terorizma, Europska udruga banaka odlučila je reagirati ranije i staviti BiH na “crnu listu”. Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić krivnju za to odmah je pripisao entitetskim vlastima.

– Koliko s ove pozicije vidim, do sada smo BiH izvlačili godinama da ne dospijemo na ovu listu. Sada više nisam siguran da ćemo išta uspjeti uraditi, a rok nam je najkasnije kraj siječnja iduće godine, izjavio je Mektić. Stavljanje na “crnu listu” Europske udruge banaka u praksi znači da bilo koja europska banka može stopirati transakcije od banaka i prema bankama sa sjedištem u BiH.

U proteklih nekoliko dana samo je Deutsche banka, prema tvrdnjama ministra Mektića, blokirala više stotina uplata i isplata bh. banaka. Već sama najava blokada transakcija mogla bi se negativno odraziti na bh. gospodarstvo. Investitori i poslovni partneri bh. kompanija razmotrit će svoje dalje aktivnosti u BiH.

Sve će se provjeravati

Sve uplate i isplate prema inozemstvu bit će višestruko provjeravane, a prebacivanje novca usporeno i otežano. Bankarski sektor u BiH najviše bi mogao osjetiti posljedice spomenutih sankcija, jer su njihove aktivnosti neminovno povezane s inozemstvom. Reakcija banaka u BiH će skoro sigurno biti takva da će u pokušaju zaštite vlastitoga poslovanja i pozicije povećati cijenu svojih usluga, odnosno prebaciti teret na klijente, a to su gospodarstvo i građani.

Sve ovo dolazi i u nezgodnom političkom trenutku, kada se BiH nalazi u osjetljivoj fazi približavanja Europskoj uniji. Poznato je da početkom idućega mjeseca europski povjerenik za proširenje, Johannes Hahn, u BiH donosi upitnik čije ispunjavanje je uvjet za dobivanje kandidacijskoga statusa za članstvo u EU, navodi Večernji list.

Odgovornost za rješavanje ovoga problema je očito na državnim i entitetskim vlastima koje zbog različitih političkih opcija kojima pripadaju teško pronalaze zajednički jezik i koordinaciju o bilo kojem pitanju, pa tako i ispunjavanju obveza prema međunarodnim financijskim institucijama.

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.