BiH: Na 28 benzinskih postaja gorivo loše kvalitete

Nedavnom kontrolom kvaliteta goriva na benzinskim crpkama i carinskim terminalima u Federaciji BiH otkriveno je da gorivo na 28 crpki ne zadovoljava standarde, potvrdio je za današnji “Dnevni avaz” Ibrahim Tirak, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Tirak nije želio otkriti o kojim benzinskim crpkama je riječ, ali je najavio da će inspektori, nakon ponovnog otkrivanja loših uzoraka, poduzimati drastičnije mjere koje do sada nisu primjenjivali, a to je zatvaranje crpki.

“U Federaciji BiH imamo više od 600 benzinskih crpki. Analizama u posljednjih pola godine od akreditiranih laboratorija potvrđeno je da na 28 crpki imamo sporne uzorke. Stanje s gorivom se drastično promijenilo u korist kvaliteta otkako smo nabavili spektrometar, aparat pomoću kojeg na licu mjesta vršimo kontrolu”, kaže Tirak.

Vlasnicima tih benzinskih crpki, ističe, izdate su prekršajne prijave, koje se kreću od 15 000 do 50 000 KM. “Nažalost, ne možemo reći koje su benzinske crpke u pitanju, jer te ljude štiti Zakon o zaštiti osobnih podataka. Nemam razloga nikoga da krijem, ali, ako kažem, mogu dobiti prijavu. Taj zakon je restriktivan i štetan po građane. Bilo bi efikasno da se prekršitelji mogu javno prozvati, oni ne bi imali promet ni 10 posto. Ipak, bit će novčano kažnjeni. Ukoliko se desi da ih ponovo evidentiramo, zatvorit ćemo te crpke”, tvrdi Tirak.

Naglasio je da je posljednje poskupljenje goriva na svim benzinskim crpkama u Federaciji BiH za pet feninga neopravdano. “Vlada Federacije BiH hitno mora reagirati. Mora se napraviti regulator cijena, jer ga nemamo. U novom zakonu o nafti i naftnim derivatima, koji je u proceduri, ubačen je regulator”, dodao je Tirak. FENA

(www.jabuka.tv)

6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.