BiH jedna od rijetkih zemalja u kojim se još emitira analogni TV signal – Jabuka.tv

BiH jedna od rijetkih zemalja u kojim se još emitira analogni TV signal

Zastupnica Nezavisnog bloka (NB) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Aida Baručija zatražila je od zastupnika usvajanje zaključka kojim bi Vijeće ministara osiguralo nezavisan nadzor i redovno izvještavati PSBiH o provedbi digitalizacije.

U raspravi o Izvještaju o izvršenoj reviziji učinka o temi Digitalizacija TV-signala u BiH, Baručija je podsjetila da proces digitalizacije u BiH traje punih 16 godina jer institucije nisu blagovremeno provele potrebne aktivnosti za njegovo okončanje koje je trebalo biti 2015. godine.

BiH je jedna od rijetkih zemalja u kojim se još emitira analogni TV signal, dok je Hrvatska digitalizaciju okončala 2010. godine ili za četiri godine, a Srbija 2015. godine ili za devet godina, rekla je Baručija.

Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) Edin Mušić je naveo da bi izvještaj trebao sadržavati opseg korištenja i učinka nabavljene opreme, pitanje vlasništva nad opremom, napominjući da naredna faza digitalizacije zahtijeva ulaganje od 30 milijuna KM i osnivanje Korporacije.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

  • Sto imate digitalizirat, bolje da istane sve kao i sad. Jednostavno nemate nikakve programe nikakvu TV da mozete digitalzirati.
    Bolje novac taj od 30 mil.KM uloziti u neku tvornicu neki posao proizvodnje da se narod zaposli, a i takoder da se nesto izveze a ne samo uvoz
    …hvala 😉

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.