BiH je zemlja kladionica, kafića i ljekarni

Igre na sreću, prodaja lijekova te alkohola i kave su, izgleda, najatraktivnije i najisplativije djelatnosti u BiH koje su, kako prenosi BN, samo u RS-u zastupljene na svakih 100 metara. Jedan od razloga koji se navodi zašto je tako je i činjenica da će građani posljednju marku dati za piće i lijekove te da će se, kada im potonu sve lađe, okušati u igrama na sreću.

Ponuda i potražnja

Mišljenje građana je kako je tu riječ isključivo o zakonu ponude i potražnje. “Naravno da se otvaraju kafići, jednostavna ekonomska logika: potražnja je ili konstantna ili raste, a marže su nekoliko puta veće nego u bilo kojoj proizvodnoj djelatnosti, ali i mnogim neproizvodnim. I tako je kada je riječ o onima koji otvaraju kafić ili fast food kako bi zaista od toga živjeli, a gdje su još i oni koji na taj način peru novac…”, mišljenje je jednoga od građana.

I razmišljanja drugih su slična pa je jedan mladić konstatirao: “Neka mi netko kaže zašto ne otvoriti kafić? Svi su puni jer ljudi ne izlaze iz njih. Isto vrijedi i za prodaju brze hrane na ulici.”

Jedna od starijih gospođa kazala nam je kako je ne čudi broj ljekarni jer je cijela država bolesna te je dodala: “A kada je riječ o kafićima i kladionicama, Bože moj, zakon ponude i potražnje. Djeco, kada počnete čitati knjige…, imat ćemo i knjižnica.” Broj kafića i kladionica ne čudi s obzirom na to da u BiH sve više maha uzima ovisnost o kocki, a ne umanjuje se ni problem alkoholizma. BiH ima najviše kladionica po glavi stanovnika, a broj patoloških kockara broji se desecima tisuća. Uz kocku, dosta je zastupljena i ovisnost o alkoholu.

BiH je jedna od vodećih europskih zemalja po konzumaciji alkohola. Alkoholizam kod mladih sve više eskalira. Maloljetnici su prihvatili neke nove običaje u kojima nema zabave bez alkohola. O njegovoj štetnosti nitko ne razmišlja, ali činjenica je i da roditelji zatvaraju oči kad god mogu.

Potrošnja lijekova

Da ni ljekarne nisu ništa manje isplative od kafića i kladionica, potvrđuje i podatak da su samo u HNŽ-u građani na recept uzeli lijekova u vrijednosti od 12,7 mil. KM. Godinu ranije taj iznos je bio 12,3 mil. KM, što znači da je potrošnja povećana za 400.000 KM u godini dana.

Mentalna slika stanovništva u BiH drastično je promijenjena – nagore! Upozoravaju na to psiholozi, navodeći da zbog stresa, straha od otkaza, obiteljskih problema, nezaposlenosti, neimaštine…, postajemo sve depresivnije društvo.

Stoga ne iznenađuju ni podaci Agencije za lijekove BiH u kojima se navodi da potrošnja lijekova za smirenje alarmantno raste. U jednoj godini bh. građani za psihoanaleptike izdvoje oko 13 milijuna KM, što čini 2,3% ukupne potrošnje lijekova. Zabrinjavajuće je što taj broj nastavlja rasti.

(www.jabuka.tv)




10 komentara

  • HDZ se predstavlja kao stožerna hrvatska katolička stranka, a srušili su Zakon o igrama na sreću zbog svojih privatnih interesa. Puna su im usta hrvatstva, krste se i gdje treba i ne treba, pune su ih crkve, ali su dozvolili da npr. u Mostaru u krugo od 200 m, gdje su fakulteti, dvije tri osnovne i srednje škole, ima stotinu kladionica. Kad se prošeta i pogleda vidi se da su kladionice pune djece i maloljetnika, Iako po zakonu djeca i maloljetnici ne bi smijeli ulaziti u kladionice. Tako se stožerna hrvatska katolička stranka odnosi prema učenicima i studentima.

  • Jeb… vas više HDZ, koja to je stranka bolja, sve je to isto, samo sebe namiruju, a jadni narod pati.
    Bitno je da je njima dobro, pa eto na slijedećim izborima opet glasajte za iste….

    • Pa ti nisi normalan, HDZ je stalno na vlasti u Mostaru i 16 godina u F BiH. Stranka koja je na vlasti odgovorna je za stanje pa i za kladionice. Pa narod pati zbog takvog stanja i nije narod izabrao HDZ, oni su sami sebe izabrali, jer broje glasove.

  • J.kladionice nemoj ic a dici daj za sendvica i soka pa nek se klade.Jeste li vi dobili s banke obsvijest koliko ce od sada skopit sebi.Meni pise ako karticom podignem novac na bankomatu 2.5 ./’a na salteru 2.Ispasce da ima srece ko prima na ruke dio place a znate da ima.E jadni narode placat cemo i pis.u svom wc -u

  • Djelatnik-očito si u javnoj ustanovi i primaš nešto plaće na raćun a nršto na ruku ali su ti doprinosi minimalni i kad navršiš 40 hodona rada dobit ćeš 326 KM mirovinu.Sredili ti.Isko doprinosi ne zastarjevaju.

  • U Backu vas triba sve poslat!! U kuruz … a ne u kladionicu?? Ides tamo zato sto zivis s materom i cacom nemas zenu niti dicu!! Rucak je mater spremila ?a nije bitno kako i sta . Samo nek je nesto calabrknem !!! Ti se mores kladit !Okladi se sam sa sobom da se neces vise kladit! A kavenisanje:to mora bit! Ne u domu svom,vec u kaficu. Da je svi vide da je ustala u deset, pa moja nije joj se frizura dala namistit,ionako katastrofa frizura,ruke uvik u kosi ,jos ako je blizu ogledalo ! Ajme !! Vidi na sta licim!!! A trosak! To nije bitno!!’

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.