BiH je od 2018. godine zabilježila povećanje broja žena na menadžerskim pozicijama od 4,5%

U nedavnom istraživanju povodom Međunarodnog dana žena kompanija Dun & Bradstreet provela je analizu udjela žena na menadžerskim položajima u 17 zemalja i istaknula gospodarske, okolišne, društvene i upravljačke (ESG) trendove te trendove specifične za pojedine industrije.

Proteklih nekoliko godina – uveliko i zahvaljujući pandemiji koronavirusa – mnoge su kompanije bile primorane preispitati prihvaćene obrasce. Tradicionalni modeli poslovanja zamijenjeni su fleksibilnijim strukturama rada, a povećana rodna raznolikost na upravljačkim razinama kompanija nudi mnoge komercijalne prednosti.

Aktualno istraživanje kompanije Dun & Bradstreet pod nazivom ”Žene u poslovanju 2023.” ukazuje na stalan trend smanjenja broja kompanija koja zapošljavaju isključivo muškarce na rukovodećim položajima tijekom posljednjih pet godina, i to za većinu država obuhvaćenih istraživanjem – u globalu, Bosna i Hercegovina je od 2018. godine zabilježila povećanje broja žena na vodećim pozicijama od 4,5 % u svim raspodjelama.

Uz pregled položaja žena na rukovodećim položajima u SAD-u i 16 europskih zemalja kod kojeg su uzete u obzir isključivo stope rasta izražene kao postotak, analiziran je i udio žena na upravljačkim položajima u odnosu na veličinu kompanije, deset vodećih industrija s najvećim udiom žena na menadžerskim položajima, gospodarski razvoj, kao što su rast kompanija i razvoj zaposlenika, te odnos prema pitanjima koja se odnose na okolišne, društvene i upravljačke faktore.

U ovom trenutku trend je takav da je u 80 % kompanija koje su ispitane u Bosni i Hercegovini postavljeno isključivo muško rukovodstvo, dakle još uvijek značajno nadmašuje isključivo ženski menadžment.

Protekle su tri godine na neki način pridonijele novim načinima razmišljanja. Svjedočimo rastu fleksibilnijih modela rada, u skladu sa zahtjevima mlađih generacija, a i pandemija je doprinijela rastu povjerenja u tu fleksibilnost. U tom kontekstu otvaraju se nove prilike za žene da zauzmu rukovodeće položaje, izjavila je Susan McKay, glavna direktorica za marketing za međunarodno tržište u Dun & Bradstreetu. Nastavit ćemo pratiti razvoj promjena koje su utvrđene istraživanjem.

Kada analiziramo kompanije sa ženskim menadžmentom (gdje su više od 50 % rukovoditelja žene), možemo identificirati vodeće industrije u kojima su te kompanije najdominantnije. Međutim, važno je napomenuti da čak i unutar ovih deset vodećih sektora, kompanije koje vode muškarci i dalje čine većinu.

Trendovi koji su također ispitani u istraživanju uključuju:

  • Jesu li žene više posvećene pitanjima koje se odnose na okoliš, društvo i upravljanje (ESG)?
  • Postoje li grane industrije koje su ”tipično ženske”?
  • Kako se kompanije pod ženskim vodstvom snalaze u odnosima sa zaposlenicima?
  • Financijski uspjeh tijekom posljednjih pet godina

Trend pokazuje da je 70,6 % kompanija s natprosječnim postotkom žena ima besprijekorno korporativno upravljanje.

Kada je riječ o industrijama, ističe se jedan trend. U gotovo svim ispitanim zemljama, kod jedne ili više industrija koje se prema stereotipima smatraju ženskima, žene zaista i jesu većinski zastupljene na rukovodećim položajima: usluge obrazovanja, socijalne službe, zdravstvene usluge, hrana i piće i trgovine hranom. Usporedba s prvih pet sektora kompanija koja pretežno vode muškarci također pokazuje da ti sektori ne zauzimaju jedno od vodećih mjesta ni u jednoj od zemalja koje su analizirane.

Za financijski uspjeh i broj zaposlenika, koji su ispitani za kompanije s pretežno ženskim ili muškim upravljačkim tijelima, nisu utvrđene posebne prednosti za žene ili muškarce; manje-više su jednaki u pogledu razvoja prihoda. Ako pogledamo broj zaposlenih, vidimo da su kompanije s većinskim brojem žena na menadžerskim položajima u posljednjih pet godina izgubile manje zaposlenika; s druge strane, u rastu broja zaposlenih prednjače kompanije koje vode muškarci.

BiH iznad europskog prosjeka

Prosječna promjena u postocima za sve europske zemlje uključene u istraživanje prikazana je u donjoj tabeli koja pokazuje da je ukupan prosjek +2,3 %, što nas dovodi do generalnog zaključka da je udio žena na menadžerskim položajima u porastu – ali se promjene i dalje sporo odvijaju. Ipak, Bosna i Hercegovina je na 4. mjestu u ovom poretku, nakon UK, Austrije i Češke Republike.

Dun & Bradstreet infografiku s detaljnijom analitikom ”Žene u poslovanju 2023.” za BiH možete preuzeti OVDJE.

Poslovne žene Hercegovačke regije na D&B Klubu Visokih peta u Čapljini

Jedan od način podrške ženama u biznisu je i Dun & Bradstreet Klub visokih peta – platforma za stvaranje novih poslovnih prilika. Klub omogućava neformalno druženje poslovnih žena, s ciljem upoznavanja, pružanja podrške, razmjene iskustava, predstavljanje projekata i sugestija za nadvladavanje izazova s kojima se svaka žena susreće u poslovanju.

Kao lijep uvod u aktivosti oko 8. ožujka, prošli utorak je Dun & Bradstreet zajedno s Gradom Čapljinom organizirao susret Kluba u luksuznom mediteranskom ugođaju Hotela President, na inicijativu gradonačelnika dr. Smiljana Vidića, koji kroz razvoj poduzetništva i potporu ženama u poslovanju vidi ostvarenje strategije razvitka, čiji su neizostavan kotač upravo vrijedne, talentirane, profesionalne žene.

Na LINKU možete vidjeti kako je bilo na ovom druženju.

Na ovoj stranici možete vidjeti i izvještaje aktualnog istraživanja Dun & Bradstreet-a pod nazivom ”Žene na rukovodećim položajima” u zemljama okruženja: Hrvatska, Srbija i Slovenija.

Metodologija

U okviru izvještaja ”Žene u poslovanju 2023.” analizirali smo samo poduzeća kod kojih su unutar našeg Data Clouda prikazani rukovodeći položaji, a samim tim i razine.

Iz tog su razloga iz analize isključena mikropoduzeća.

O kompaniji Dun & Bradstreet

Dun & Bradstreet, vodeći globalni pružatelj podataka i analitike u području poslovnog odlučivanja, omogućava kompanijama širom svijeta da unaprijede efikasnost svog poslovanja. Dun & Bradstreet Data Cloud potiče rješenja i pruža uvid u podatke koji klijentima omogućavaju rast prihoda, smanjenje troškova, ublažavanje rizika i transformiranje poslovanja.

Dun & Bradstreet od 1841. pruža podršku kompanijama svih veličina pri upravljanju rizikom i otkrivanju novih prilika. Više informacija o kompaniji Dun & Bradstreet možete pronaći na www.dnb.com.

*Sponzorirani članak