BiH izvozi voće koje uopće ne raste kod nas

Iako zvuči nevjerojatno, na popisu voćki koje je BiH izvozila ove godine našle su se i datule, banane, grejp te ananas, koji nisu karakteristični za naše podneblje.

Tako je, prema podacima Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH, do kraja lipnja ove godine izvezeno datula u vrijednosti 389.494 KM, banana čija je vrijednost iznosila 104.691 KM, grejpa u vrijednosti od 34.071 KM te ananasa – 18.620 KM.

S obzirom na to da BiH nije pogodna za uzgoj ovih kultura može se zaključiti da se radi o reeksportu, odnosno realizaciji poslovnih ugovora s povezanim osobama u regiji, prvenstveno među članicama CEFTA-e, odnosno uvozu radi izvoza koji je dozvoljen u slobodnoj trgovini, rekli su za Nezavisne novine iz VTK BiH.

Iz VTK BiH su još rekli da je, ipak, izvoz tropskih voćki znatno manji u odnosu na uvoz.

Prema njihovim podacima, do kraja lipnja ove godine u BiH je uvezeno banana u vrijednosti oko 32,5 miliona KM, datula oko 3,5 milijuna KM, grejpa oko 1,1 milijun KM te ananasa u vrijednosti oko 815.000 KM.

Prema dostupnim podacima, uvoz tropskog voća u 2019. godini iznosio je 133 milijuna KM i sasvim je normalno da imamo toliki uvoz jer naše podneblje nije pogodno za uzgoj ovih voćnih kultura. Najveću vrijednost bilježi uvoz banana, ukupno 61 milijun KM u 2019. godini, rekli su iz VTK BiH.

Novinari su pokušali dobiti i stav nekoliko tvrtki koje izvoze južno voće iz BiH, ali u tome nisu uspjeli do zaključenja ovog članka.

Voćare ne čudi što tropsko voće uvozimo, ali ih brine to što nam stižu i voćke koje je ovdje moguće proizvesti poput, recimo, jabuka.

Uvozne cijene su manje, ali je njihovo voće dosta lošije kvalitete u odnosu na domaće, te se radi o starom voću koje je dugo stajalo u hladnjačama, rekao je za Nezavisne novine Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruge voćara Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, strani proizvođači imaju velike izvozne stimulacije, dok su kod nas dosta manje, pa oni nekad mogu dati besplatno svoj proizvod u odnosu na nas.

Kada je u pitanju izvoz južnog voća iz BiH, kako Dojčinović dodaje, radi se o reeksportu, koji nije profitabilan za BiH.

Radi se o reeksportu voća, koji je dozvolila vlast i kasnije je legaliziran. Tu sama država gubi jer je tad BiH samo protočna država, nema poreza i naknada. Međutim, to nije samo slučaj sa južnim voćem, već i s kruškom i jabukom, i mi smo upozoravali na taj problem, rekao je Dojčinović.

Kako on dodaje, kod nas se od južnog voća proizvode pretežno mandarine.

Međutim, te mandarine su dosta loše kvalitete zadnjih godina, te ih nema dovoljno za naše tržište, dodao je Dojčinović.

(www.jabuka.tv)2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.