BiH istraživala i Gotovinu, Krstičevića, Kotromanovića

Kada je nakon Božića Tužiteljstvo BiH objavilo dizanje optužnice protiv Zlatana Mije Jelića (45), umirovljenog generala HV-a, mnogima u Hrvatskoj zazvonilo je na uzbunu. Godinama se u hrvatskim vojnim krugovima najavljuje trenutak kada će BiH početi dizati optužnice protiv većeg broja Hrvata, zbog navodnih ratnih zločina u BiH.

Zapovjedna odgovornost

Za Jelića, optuženog za ratne zločine nad civilima bošnjačke nacionalnosti na području Mostara (bio zapovjednik Vojne policije HVO-a), u Tužiteljstvu su naveli kako je u bijegu te će tražiti njegovo izručenje ili prepuštanje suđenja RH. Jelić je u vrijeme dizanja optužnice bio u Širokom Brijegu, a sada se nalazi u RH, no nije ni u kakvom bijegu, kažu njegovi prijatelji.

– Nemam od čega i koga bježati – kaže Jelić u priopćenju. Objašnjava da je sukladno Sporazumu između BiH i RH o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima saslušan 20. 2. 2015. na Županijskom sudu u Zagrebu. Obećao je da će se svakom pozivu odazvati, što znaju i u BiH, a tražio je i da se svi materijalni dokazi iz BiH ustupe RH te da se postupak provede tu. General Jelić dodaje da će se, ako optužnica bude potvrđena i postane pravomoćna, suglasiti da predmet preuzme pravosuđe RH. “Uvjeren sam da ću po svim točkama dokazati neosnovanost optužnice i kaznenih djela”, ističe.

Prošlog proljeća predsjedniku Hrvatskog generalskog zbora Pavlu Miljavcu govorili su da nepotrebno diže tenzije, no njegove informacije o mogućim optužnicama iz BiH koje bi mogle teretiti visoke hrvatske časnike pokazuju se izglednima. Večernji list je tada pisao da BiH provodi istrage zbog navodnih zločina nad civilima počinjenim u Mrkonjiću, Livnu i na Kupresu tijekom Maestrala i Južnog poteza za koje bi se, prema zapovjednoj odgovornosti, moglo teretiti i najviše časnike poput Ante Gotovine, Damira Krstičevića, Ante Kotromanovića, Stanka Sopte, Ljube Ćesića Rojsa, kao i Jelića. “Vidio sam Jelićevu optužnicu, to je apsurdno, riječ je o djelima koja mogu eventualno proći pod prekršajnu odgovornost. U ratu je sve moguće, ali nitko od nas nije izdao zapovijed da se udara po civilima. Zbog svega, naši generali ne usuđuju se prelaziti granicu jer general Jelić nije jedini, no o drugim imenima ne mogu javno govoriti”, kaže general Miljavac, dodajući kako su institucije RH u posljednje dvije godine mirno promatrale kako bh. istražitelji obilaze arhivu HVO-a koja je, nakon premještanja iz Mostara 1997., u Zagrebu.

Političke optužnice

“Nedopustivo je da se optužnice podižu nakon oslobađajućih presuda u Haagu i da se hrvatski časnici dovijeka terete po zapovjednoj odgovornosti. To nije pravda, nego čista politika. Osuditi 5, 6 generala za neku operaciju znači da ona više ne može biti čista, a ako je to ključna operacija za državu, onda ni država ne može biti čista! To se neće samo od sebe riješiti, treba uključiti najvišu političku razinu”, kaže Miljavac. Podsjeća na Milanovićevu izjavu da “političke optužnice više Hrvatska neće primati te da se, ako je riječ o konkretnoj odgovornosti, takvim ljudima može suditi i u RH”.

(Večernji list)


6 komentara

 • Ovo je najzgodniji oblik etničkog čišćenja od hrvata.Ovi veći,moćnoji generali svi imaju stanove ,nekretnine u RH-oj,dobre mirovine i logično je da ne dopuste da se u Sarajevu iživljavaju na njima.Ne idu samo optuženi za RH-u nego i njihove obitelji,to bošnjačka politika jako dobro zna i ustrajati će u ovakvoj politici.Nadalje optužnice za zločin protiv čovječnosti,kvalifikacija koja se obično stavlja srbima i hrvatima u Sudu BiH-ne im omogućuje kazne od 5-45 god.zatvora,dok sa ovakvim optužnicama u RH-oj mogu dobiti od 1-15 god,zatvora naravno ako se dokaže krivnja.Dok kod bošnjački oficira i pripadnika Armije ove kvalifikacije nema i nema udruženog zločinačkog poduhvata dok je hrvatima i srbima to standardna praksa Suda BiH-ne.Postavlja se pitanje je li na snazi prljava politika,politički progon ili nešto treće.Hrvatski političari,povjesničari i pravni stručnjaci pod hitno moraju dati odgovor na ovo pitanje.Usporedite Sefera,Dudakovića,Šerifa Patkovića,Mlaću i Miju Jelića.Jesmo li ravnopravni pred sudovima u BiH-ni,pitam se ko hrvat.NISMO…Ispade da je čitavo HVO-ne zločinačka vojska,osudiše Kordića,Blaškića,Čerkeza,Pašku LJubićića,Tutu,Štelu,Maku,Šunjića,Andruna i mnoge druge,čeka se pravomoćna presuda šestorki u Hagu,gdje su prvostepene p’resude i kvalifikacija istih zastrašujuće,pa ima li kraja…Zar da nam to bude povjest,svi zločinci.Tko nas pobi i protjera iz BiH-ne,sami sebe ili….

 • Ovakva politika bošnjaka u BiH-ni na žalost i ima potporu službene politike RH-e već 15 god.Tu su prednjačili Mesić,Pusićka,SDP-a,Fred Matić itd. Sjetimo se izjave Mesića,Pusićke,Kajina,Stazića kako je Hrvatska bila agresor na BiH-nu.Sjećamo se rovarenja prije godinu istražitelja,aidovaca po arhivu HVO-ne u Zagrebu po odobrenju Milanovića i Matića.Pulitičari,presjednici udruga branitelja u BiH-ni su u slučaju optužnice protiv Jelića ostali njijemi,sjetimo se reakcija SDA-e,Bakira,bošnjački udruga unazad 20 dana kada je optužen gen,Armije Mahmuljanin,koji je pušten iz pritvova nakon 12 h. Jelić da je pritvoren na sudu BiH-ne bio bi pušten nakon odslužene vdrakonske kazne poput Make Radića i drugih hrvata prip.HVO-ne.Čović njem,Marinko Čavara,Zdenko Ćosić,Nikica Tomić presj.udr.dragovoljaca HZ-HB-ne,Presj.hvidre Široki Lija njem,Toća njem,je li znači da je ovaj čovjk kriv ili je pušten niz vodu.Kako se zauzmu za Jelića tako će proći i svi ostali časnici HVO-ne samo je pitanje vremena.Neki se smiju i raduju u gradu na žalost ne svaćajući koliko su jadni i blizu istom scenariju kao i Mijo.Ako hrvati ne znaju kako zaštititi branitelje neka samo čine što čine bošnjački političari i udruge.Mijo neka te Bog čuva i neka si ti nama u RH-oj. Ovo je klasični progon hrvata i njihovih obitelji.Ne ide samo Mijo nego čitava obitelj,kao i do sada što je otišlo na stotine branitelja i njihovih obitelji.Hrvatska Politika u BiH-ni opet zakazala ili je suglasna sa ovim.Branitrlji čekaju jasno očitovanje HDZ-ce kojoj su branitelji u 90 posto dali podršku.

 • ANONIMNI

  Mislim da si pogresno formulirao komentar mislim da je bolje bilo reci ovako
  Možda sad neki u Hrvatskoj počnu shvaćati kakva qovna predstavljaju Hrvati u nakaradnoj državi BiH.

  Mislim da su nama krivi naši političari.Čović se zavisi od situacije čas liže s Dodigom čas Radončićem čas s Izetbegovićem.

  Naime naši politički čimbenici su zaokupljeni brigom za Tajkunske firme kojima su naravno oni vecinski vlasnici il primaju procenat a za narod i vojnike ih ne interesira tek toliko da usute mase.

 • Možda sad neki u Hrvatskoj počnu shvaćati kakva nas stoka vodi i unistava,Nama su krivi nasi nitko drugi,oni su hapsili i Gotovinu a sad ce i Jelica dok se Covic lize cas s dodikom cas s izetbegovicom cas s Radoncicem Hrvati u BiH tiho nestaju a njeg to ne brine

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.