BiH: Invalidi koji su dobili status nakon 65. godine imaju pravo na pomoć – Jabuka.tv

BiH: Invalidi koji su dobili status nakon 65. godine imaju pravo na pomoć

Nekoliko godina nakon presude Ustavnog suda, vlasti u Federaciji konačno mijenjaju Zakon o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite obitelji s djecom, piše Večernji list BiH.

Ustavni sud odlučio je kako je diskriminirajuće da pravo na dodatak za njegu i pomoć od druge osobe ne može, prema odredbama tog zakona, ostvariti osoba s invaliditetom koji je nastao nakon 65. godine života, a kod koje je, sukladno mišljenju Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja, utvrđena potreba za korištenjem tog prava te da to pravo spomenute osobe mogu ostvariti po županijskom zakonu.

Iako je odluka donesena još 2013. godine i izrečen rok od šest mjeseci da se spomenuti zakon promijeni, to se događa tek četiri godine poslije.

Pojedinačni slučajevi

“Napominjemo kako se navedeno rješenje u potpunosti primjenjuje kroz pojedinačne akte koji se donose u upravnim postupcima priznavanja prava korisnicima po zakonu te je prijedlog brisanja tog stavka čisto formalno-pravne prirode i u cilju je usklađivanja zakonske norme s odlukom Ustavnog suda BiH. Potencijalni korisnici ovog prava su tijekom 2014., 2015. i 2016. tri godine sukcesivno uvođeni u pravo, a sredstva za isplatu su se osiguravala u federalnom proračunu, zbog čega usvajanje predloženih izmjena zakona ne izaziva dodatno osiguravanje novčanih sredstava “,navodi se u dokumentu koji je usvojila Vlada Federacije BiH.

Obiteljska invalidnina

Također, inicijativu za dio izmjena, koje se odnose na kategoriju civilnih žrtava rata, pokrenulo je Povjerenstvo za zaštitu ljudskih prava i sloboda Parlamenta FBiH te se odnosi na provedbu mišljenja Odbora za ljudska prava BiH u predmetu “Prutina i dr.”. Postojećim odredbama predviđeno je da pravo na obiteljsku invalidninu pripada članovima obitelji nestale civilne žrtve rata pod uvjetom pokretanja zakonskog postupka za njezino proglašenje umrlom, koji stavak je u suprotnosti s međunarodnim sporazumom o građanskim i političkim pravima te proizvodi izravno kršenje međunarodnih obveza BiH.

Osim toga, tijekom primjene zakona, s obzirom na veliki broj prethodnih izmjena, uočene su određene manjkavosti koje pogrešno upućuju na mogućnost ostvarivanja prava na obiteljsku invalidninu za posebnu kategoriju civilnih žrtava rata, kao i obvezu financiranja isplata svih kategorija civilnih žrtava rata isključivo iz federalnoga proračuna te ih je također potrebno korigirati u što kraćem roku.

U dokumentima se navodi kako promjena zakona neće imati nikakve dodatne financijske obveze za Federaciju BiH. Ostalo je još na zakonodavnim tijelima konačno usvojiti ove promjene zakona i tako provesti presudu Ustavnog suda otprije četiri godine.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

  • Pa stariji ljudi najviše oboljevaju pa zar je trebala presuda Ustavnog suda i još nekoliko gofina da se ukine zakon
    Sve naopako .

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.