BiH ima 11,5 milijardi KM duga, od čega vanjski dug iznosi 8,2 milijardi KM

Vijeće ministara BiH usvojilo je i uputit će Parlamentarnoj skupštini BiH Informaciju Ministarstva financija i trezora o stanju javne zaduženosti Bosne i Hercegovine na dan 31. 12. 2014. godine, koja iznosi oko 11,5 milijardi KM, od čega je vanjski dug oko 8,2 milijarde KM, a unutarnji dug oko 3,3 milijarde KM, s tim da ne obuhvaća obaveze po osnovu restitucije.

Na sjednici je konstatirano da se promatrani indikatori duga i dalje zadržavaju u okvirima definiranih granica održivog duga. Međutim, opće stanje ekonomije i gospodarstva u cjelini upućuju na neophodnost sustavne kontrole daljnjeg zaduživanja, kao i aktivnije politike upravljanja dugom.

Zbog toga je naglašeno da nova zaduživanja prioritetno budu povezana s razvojnim projektima, odnosno projektima koji će doprinijeti ubrzanju provođenja strukturnih i ekonomskih reformi te osiguranju gospodarskog rasta i razvoja.

Vanjski dug na kraju 2014. godine povećan je za 809,45 milijuna KM ili 10,9 posto u odnosu na 2013. godinu zbog angažiranja odobrenih kreditnih sredstava Međunarodnog monetarnog fonda, Europske investicijske banke, Europske banke za obnovu i razvoj, Međunarodne banke za obnovu i razvoj u ukupnom iznosu od oko 1,1 milijardu KM, umanjenih za iznos plaćene glavnice. Prosječno vrijeme dospjelih kredita je 7,6 godina, a prosječno vrijeme ugovorenog grace razdoblja je 6,6 godina.

Vanjskih kredita do kraja prošle godine ugovoreno je u ukupnom iznosu od oko 12,9 milijardi KM, od čega je angažirano oko 10,9 milijardi KM, a oko dvije milijarde KM raspoložive su za angažiranje u skladu s realizacijom odobrenih projekata.

Više od 53 posto novih kredita usmjereni su za realizaciju infrastrukturnih projekata, oko 35 posto novih kredita namijenjeno je javnom sektoru, a više od 11 posto angažirano je za gospodarsku djelatnost.

U ukupnom iznosu unutarnje zaduženosti od oko 3,3 milijarde KM do 31. prosinca prošle godine nije bilo izravnog ili neizravnog duga po kojem je država nositelj obaveze.

Istovremeno, u ukupnom unutarnjem dugu Federacija BiH sudjeluje s 33,63 posto, Republika Srpska s 65,74 posto te Brčko Distrikt BiH s 0,63 posto. U prošloj godini dospjele obaveze po vanjskom državnom dugu redovno su servisirane u ukupnom iznosu od 760,92 milijuna KM, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(FENA)


7 komentara

  • ima li neki ekonomist ili slično da objasni kako je moguće da je u državu ušlo 8 milijardi maraka i da para opet nema ako ima neko pametan da to zna objasnit bio bih mu zahvalan.hvala

    • Bruto domaći proizvod (GDP) ( godišnji, malo više od pola toga iznosa BiH troši na administraciju ) iznosi 26.297 MILIONA KM … Dakle između 13 – 14 000 MILIONA KM … Šta znači tih 8, ništa praktički …

    • radi se o sljedećem:BIH uzme kredit od MMF npr.100miliona km, te iste pare im vrate putem uvoza znači te pare su ušle kao kredit,pozajmnica, znači nije ništa zanje kupljeno,znači MMF nije ništa kupio od BIH te pare nemaju vrijednost dok s druge strane će te iste pare izać iz BIH putem kupovine,uvoza i vrate se tim istim koji su im dali kredit tako da će BIH vratit 2 puta jedan te isti kredit plus kamate,1 putem uvoza roba to su te iste pare iste novčanice,2 će vratit u param ali u novim param odakle će ih stvorit neznam i plus kamate,po meni je to organizirano pljačkanje države.i još ovaj što govori kolko se troši na administraciju,to nema veze pare bi opet trebale biti tu,nije taj otišo u austriju trošit pare opet će ih tu potrošit,glavni problem je u uvozu,ali ja mislim da europa i živi od država kao što su bih,hrvatska,bugarska itd.tolko.hvala

  • ‘POLITIČARI ZADUŽILI NAKUĆILI SE NEK VRAĆAJU DUGOVE I NEK SE OKANU OVE SIROTINJE JER SU POLITIČARI NAPRAVILI OD NAS SIROTINJU SEBE SU POTKOVALI FINANCISKI OTELI OD RAZVOJAČENI BRANITELJA INVALIDA PENZIONERA A PIŠU O NEKOM DUGU KAD SU SE ZADUŽIVALI GDJE SU IM TE PARE PRAVDAJU IH KROZ TOALETNI PAPIR KONCELARIJSKI PRIBOR GORIVO POPRAVAK AUTA I SLIČNO NEK ODJEBU GONE NAS IZ OVE DRŽAVE.

  • Svako muze nitko nista neda za pojesti…Jednom mora crknut..mlijeko je pri kraju a oni sto muzu svaki dan sve vise i vise i sto god vise muzu jos vise zele musti

    SAPIENTI SAT!!!!!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.