Amerikanci, Nijemci i Britanci kroje novi Balkan

Amerika, Njemačka i Britanija, ključne zemlje euroatlantskog partnerstva, ovih dana s novom energijom kreću u stvaranje novog balkanskog poretka. Za sve zemlje zapadnog Balkana to podrazumijeva približavanje i naposljetku, ulazak u EU, s razvijenom vladavinom prava i tržišnom ekonomijom.

Ali i forsiranje procesa s kojima će se Srbija teže pomiriti, kao što su, kako to zapadne sile vide, „pacifikacija srpskog nacionalizma”, ulazak u NATO, ukidanje Republike Srpske i „zadovoljni Albanci” u svim državama u kojima žive, piše Blic.

Upravo naša regija je, kako primjećuje Ivan Vejvoda iz „Maršalovog fonda”, ostao posljednji nedovršeni posao Zapada. Srbiju u srpnju očekuju dva ključna događaja: posjet najmoćnije žene svijeta Angele Merkel Beogradu 8. i 9. srpnja i obilježavanje 20. godišnjice zločina u Srebrenici dva dana kasnije.

Merkelova će od Srbije tražiti da na kraju bruxselleskog procesa s Prištinom pristane na ulazak Kosova u UN, ali i da se distancira od predsjednika RS-a Milorada Dodika i ne sprječava jačanje središnjih institucija BiH. Drugim riječima, potpuno slabljenje Republike Srpske. Osim u Beograd, kancelarka ide i u Tiranu i Sarajevo.

Od premijera Albanije Edija Rame zahtijevat će da smiri nacionalistički i islamski radikalizam Albanaca u Makedoniji i na Kosovu, a da sa Srbijom radi na unapređenju odnosa. Bh. lidere će upozoriti kako je krajnje vrijeme da međuetničke tenzije i endemsku korupciju zamjene radom na putu ka EU. A Nijemci će podržati ustavne promjene i dalje slabljenje RS-a.

Njemačka je, kao ekonomski najjača članica EU, oko 2012. preuzela brigu nad zapadnim Balkanom što provodi u suradnji sa SAD. Svoj doprinos daje i Britanija koja je odlučila da u Vijeću sigurnosti UN „sponzorira” rezoluciju o Srebrenici. Rezolucija bi trebalo biti usvojena uoči obilježavanja dvija desetljeća od tog zločina.
Postoji vjerojatnost da će Srebrenica, kao simbol najvećeg stradanja Bošnjaka, biti okidač za udar na RS. Jer, dok je Srbija na, čini se, nepovratnom putu ka EU, Jelena Guskova iz Ruske akademije znanosti ukazuje na to kako su upravo RS i njezin vođa Milorad Dodik ostali posljednje uporište „srbijanskog nacionalizma” na Balkanu.

(www.dnevnik.ba)

8 komentara

 • Jadni smo mi kad vazda nas iz vana uređuju.Do sada su nas oni uređivali i uredno smo propali,pokvarili se u svim segmentima života.Samo političarima dobro u ovom kaosu mogu raditi što hoće,a ono što im najbolje ide je krasti i bahato trošiti od državnog proračuna i firmi koje dobro posluju.Za to i jest nastao nered ,raskol u vladi Federacije.Nisu se zavadili Komšić,Bakir i Čović oko boljeg života građana,mladih,umirovljrnika nego naprotiv tko će kontrolirati i postaviti direktore,upr.odbore u poduzeča koja dobro posluju i ostvaruju dobit.Komšić bi da nastavi ondje gdje je Zlatko Lagumđžija stao a Čović kao presj.naj jače hrv.stranke HDZ-e smatra da njemu i hrvatima pripada taj dio kolača.Bakirovo nitko ne spominje niti smije spomeniti,on kontrolira 80 posto Federacije.

 • Da nebude opet gonje,vazda nas uređuju a mi sve neuredniji.Gdje god se ovi umješaju bude dobro vruće.Vazda nas sporede sa Albanijom,Ukrajinom,evo sada i Makedonija ključa,Papa usporedi BiH-nu sa Palestinom u Evropi i to je znakovito. Neka nam je Bog na pomoći.Nije nas Papa đžabe posjetio i molio se za nas.Zna on malo više nego što mi znamo o BiH-ni.

 • Nama Hrvatima u BiH sve super,zadovoljni smo, MIRNI, JEDNAKOPRAVNI..BAŠ NAM JE ZA DESET.ŠTA BI ČOVA OD OBEĆANJA ,NI ZUCNUT TI? Blago si ga nama s tebon(što veli moja baba).Tvoj cigar nikad neće izgorit jer mi ga op stop pušimo.A štaš,pametni smo nema što.

 • Prvo i osnovno takozvana BiH-a nema pravo postojat.Dakle prvo treba raskopat ovu izmišljotinu i izmešljeni narod otjerat u istočne krajeve gdje pripadaju.E kad se to sredi onda fino predat glavnu vlast Njemačkoj,jer vidimo kako izgleda kad Hrvat zapovjeda…
  Hrvatska država u povijesnim granicama,a vlast sa njemačkim zakonima i propisima..
  Nema drugih opcija,nema pregovora!

 • Ameri, Englezi i poraženi Nijemci su iskrojili Balkan 1945-e godine, koji se održao do pada Berlinskog zida, odn. do ponovnog ujedinjenja Njemaćke. Englezi su posebno dobro “pripomogli” suučeništvom u genocidu nad hrvatskim narodom skupa sa Titinim partizanima. Povijest se ponavlja i samo je pitanje tko će zamijeniti druga Titu i partizane?

 • jadni ti smo kad nam drugi pravi red u kući merkelica ga je i u ukrajini napravila kad je dala izbor ukrajini tamo ili ovamo nema treće opcije mislim da nama ona ne treba pravit reda nek nas se okane bit će nam bolje

 • Samo naprijed Frau Angela, jedino nas ti možeš ustrojit. Pod jedan treba maknut ove mediokritete od tzv. političara koji truju ovu jadnu sirotinju i ne daju da ova zemlja izađe iz gliba jer njima tako odgovara. Meni se živi i radi i zato podržavam Frau Angelu.

Komentiraj: