BiH: Ilegalno oružje možete kupiti preko interneta

Za nedopušteno držanje oružja ili streljiva predviđena je kazna od šest mjeseci do dvije godine zatvora. No, i pored zakonskih kazni, oružje u BiH se može kupiti preko internetskih oglasa, oglasa na društvenim mrežama i u novinama.

Od početka godine u BiH se dogodilo više desetaka oružanih pljački trgovina, kladionica, ugostiteljskih objekata i napada na ulicama, a tijekom 2014. godine samo na području Federacije BiH oko 17 tisuća slučajeva narušavanja javnog reda i mira. Statistike govore da u skoro 98% slučajeva incidenata izazvanih vatrenim oružjem, izazvano je oružjem koje je nabavljeno ilegalnim putem.

Od 200 do nekoliko tisuća

Berete, Magnumi, Crvene zastave samo su neki od modela pištolja koji se u BiH mogu kupiti jednim klikom miša i to je samo dio oružja koji se može kupiti preko oglasa. Cijene se kreću od 200 do nekoliko tisuća maraka. “Cijena pištolja je 200 KM a razlog prodaje je što ga se želim riješiti. Cijena ovakvog pištolja je veća od 500 maraka, ali ja se želim riješiti oružja i zato ga prodajem ispod cijene”, navodi jedan od internet-prodavača u u prilogu atv-a.

Prema njegovim riječima, do sada je imao više interesenata da proda pištolj osobama koje ne posjeduju dozvolu i koji su mu nudili čak i po nekoliko tisuća maraka da im prodam pištolj, ali on to nije želio učiniti. Zanimljivo je da je trgovina oružja na ovakav način u BiH zakonita, ali pod uvjetom da prodavač ima dokumentaciju za posjedovanje kao i kupac.

Kupac mora posjedovati odobrenje za nabavu oružja koje mora osam dana od dana nabave i registrirati kod nadležnog tijela. Međutim, tu nastaje problem, samo u pojedinim slučajevima prodavači u oglasnicima napominju da oružje prodaju isključivo osobama koje posjeduju dozvolu za oružje.

Svaki peti građanin

Prema procjenama domaćih institucija i međunarodnih organizacija, svaki peti građanin u BiH posjeduje ilegalno oružje koje je uglavnom ostalo iz proteklog rata 90-ih godina, a taj broj je oko 750 tisuća.

“Kad promatramo ilegalnu trgovinu oružja koju možete naći i na internetu možda čak i na masovnim tržnicama, onda to svakako predstavlja opasnost za sigurnost i prijetnju za sigurnost u BiH. Tome svakako svjedoče i statistike MUP-a”, kazao je za ATV Armin Kržalić, direktor Instituta za sigurnosne studije BiH.

(Večernji list)


2 komentara

  • Komunisti se boje naoružanog naroda,pa bagro korumpirana
    Švicarska je sva naoružana i nikom ništa,komunistička i proudbaška bagro ,
    je narod je naoružan pa šta,oružje ne ide samo u pljačke ,glupani to krimosi nose i povlače obarač

    3
    1
  • Napravite tvornice da ljudi rade pa nece biti pljacka samo treba pljacka tajkunu koji su se nakrali za vrjeme rata imaju punu podrsku od mene samo pljackajte ija bi da neradim ovo nam je nasa borba dala da imamo Covica za marsala

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.