BiH: I u kolovozu nas očekuju ekstremne vrućine

Prognostičari Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske ističu kako je očigledno da će ovaj mjesec nadići sve dosadašnje srednje temperature od kada postoje mjerenja, odnosno bit će ekstremno vruće.

Tropske noći

Na primjeru Banje Luke istaknuli su kako je vidljivo je da su prva 22 dana srpnja imala srednju temperaturu višu od prosječne. I broj tropskih noći u srpnju se izjednačio s maksimalno zabilježenim brojem iz dugogodišnjeg niza promatranja (pet tropskih noći).

Poseban pokazatelj je Mostar koji je nekoliko dana uzastopno bio najtopliji grad u Europi i gdje su, prema službenim mjerenjima, izmjerena i 42 stupnja Celzijeva. Ipak, nije još uvijek srušen temperaturni rekord koji iznosi 46,2 stupnja. Za Mostar, ali i općenito Hercegovinu, zabilježene su i tropske noći u kojima se temperatura ne spušta ispod 30 stupnjeva Celzijevih .

Prema Federalnom hidrometeorološkom zavodu, do 28. srpnja u poslijepodnevnim satima, uz jači razvoj konvektivne oblačnosti, moguće su oborine u obliku lokalnih pljuskova praćenih grmljavinom.

U razdoblju od 29. srpnja pa do 3. kolovoza, prema sinoptičkim kartama, očekuje se stabilno i suho vrijeme. Maksimalne temperature dosezat će do 40 stupnjeva Celzijevih  u Hercegovini, a na sjeveru Bosne za jedan do dva stupnja manje. Na području središnje Bosne maksimalne temperature kretat će se do 36 stupnjeva Celzijevih.

Što se tiče Hidrometeorološkog zavoda RS-a, dugoročna prognoza za kolovoz pokazuje da će anomalija maksimalne i minimalne temperature biti pozitivna, što znači da će prosječna temperatura biti od dva do četiri stupnja viša od prosječne. Oborine će biti ispod prosjeka, tako da će to i dalje negativno utjecati na bilance vode, navode iz Hidrometeorološkog zavoda RS-a.

Kratko osvježenje

Ipak, prognostičari kažu kako dugoročne prognoze treba uzeti s rezervom ili ih uspoređivati s kratkoročnom koja je i točnija. Prema kratkoročnoj prognozi sljedećih dana bit će izražene nestabilnosti, pogotovo u ponedjeljak, gdje se lokalni pljuskovi i grmljavina očekuju u gotovo cijeloj zemlji. Najviša dnevna temperatura će iznositi od 28 do 33, a na jugu i do 36 stupnjeva. Slično će biti u utorak, dok se već od sredine tjedna očekuje ponovni porast temperature zraka.

(Večernji list)

2 komentara

  • KAKO SE NE PROGLASI VANREDNO STANJE ELEMENTERNE NEPOGODE A DA OPROSTITE NAŠI VLAŠTODRSCI UVJEK BANČE TAMO GDJE IMAJU JAKE KLIME A NE IZLAZE IZ RESTORANA DOK NE ZALADI TAKO DA I NE ZNNAJU KAKO JE VRIJEME MOŽEŠ IM REČI I DA KIŠA PADA AKO IM TKO NEKAŽE

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.