BiH i druge zemlje zapadnoga Balkana u EU do 2025. godine

EU planira u svoje članstvo uključiti šest balkanskih država do 2025. godine, prvenstveno zbog povećanoga ruskoga utjecaja, ali i želje za proširenjem te kontrolom migracija, piše ugledni Financial Times.

Riječ je o BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Albaniji, Makedoniji i Kosovu.

Europska komisija sljedećega će utorka objaviti plan svoga najvećega proširenja u posljednja dva desetljeća. To će otežati određene članice koje ne favoriziraju takvu budućnost EU, ali briselski diplomati podsjećaju da plan objave dokumenta strategije EU-a o zapadnom Balkanu ima ulogu motivacije više nego realnoga i konkretnoga seta koraka.

Cilj je spomenutim dokumentom ojačati veze Bruxellesa i bivših jugoslavenskih republika, uz dodatak Albanije. Financial Times podsjeća da je veliki problem u napretku šest država pomirenje nakon ratova i reforme starih sustava funkcioniranja, prenose mediji.

Dodatni problem i umor od proširenja donijela je kriza u 2008., kao i izlazak Ujedinjenoga Kraljevstva iz EU-a – države koja je bila velika zagovornica proširenja.

Šest država nisu autsajderi, one su već s nama i trebaju nam. Zato moramo obnoviti proces proširenja bez uvođenja nekih prečaca, rekao je neimenovani diplomat iz Bruxellesa.

Najveće šanse da prve uđu kroz “cilj Europske unije” imaju Srbija i Crna Gora, dok ih po vjerojatnosti slijede Albanija, Makedonija, BiH i Kosovo, prenosi Vecernji.ba.

Moskva je počela igrati na kartu rastućega cinizma prema Europskoj uniji u tom dijelu Europe, a znatan postotak građana već sada smatra kako nikada neće postati građani EU-a, piše ugledni Financial Times.

(www.jabuka.tv)

8 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.