BiH i Austrija traže izručenje člana bande “Pink Panther”

Austrija je od Hrvatske, preko europskog uhidbenog naloga, zatražila izručenje Milosava Veskovića (39), člana bande “Pink Panther”, koji je osumnjičen da je prije 12 godina u trima pljačkama ukrao satove i nakit u vrijednosti od 1,5 milijuna eura, prenosi Blic.

Izručenje BiH

Vesković je trenutačnp pri kraju izdržavanja kazne od tri i pol godine zatvora koju izdržava u Lepoglavi zbog planiranja pljačke u Zagrebu. Uhićen je u Hrvatskoj 2015. godine, i to s trojicom državljana Srbije i dvojicom iz BiH, a osuđeni su da planirali napad na vozilo za prijevoz novca.

Za njim je tjeralicu raspisala i Bosna i Hercegovina, ali kako je Austrija članica Europske unije, vjerojatno je da će njihov nalog za uhićenje ima prednost u odnosu na argumente BiH. U siječnju ove godine, dok se Vesković nalazio na izdržavanju zatvorske kazne, pokrenut je postupak njegova izručenja BiH, gdje ga traže zbog nekoliko oružanih napada na dostavna vozila u kojima je ukradeno nekoliko milijuna eura.

Premda je u tom postupku Vesković dobrovoljno pristao na izručenje, sad se pojavio i austrijski EUN. Izvanraspravno vijeće zagrebačkoga Županijskog suda u raspravljalo je upravo o tom novom zahtjevu, a Vesković je rekao da premda se načelno ne protivi davanju iskaza austrijskim tijelima, zbog toga što je već u tijeku postupak izručenja u BiH, ipak se mora usprotiviti izručenju u Beč.

Pala banda “Pink Panther”: Planirali opljačkati švicarsku zlatarnu, uhićena osoba iz BiH

Više pljački u Srbiji

Vesković je rodom iz Kolašina u Crnoj Gori, a u Srbiji je 2008. bio osuđen, i to pred Specijalnim sudom, na četiri godine zatvora zbog brojnih pljački benzinskih crpki.

Tada su osuđena i njegova braća Mile i Jovan, kao i još petorica muškaraca. Milosav je dobio četiri i pol godine zatvora, a njegova braća Mile i Jovan četiri odnosno tri godine zatvora.

Anes Kurbegović osuđen je na tri godine i dva mjeseca, Miloš Dragović na dvije godine, Zdravko Tomić na godinu i pol, a Mladen Pupovac na godinu dana, dok je Milan Mitić osuđen na šest mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine.

Optuženi Srpko Ružić i Dalibor Ristić oslobođeni su optužbe. Ova skupina je uhićena 9. svibnja 2006., neposredno poslije pljačke benzinske crpke u Zrenjaninu, odakle su odnijeli sef težak 500 kilograma i iz njega uzeli bonove za gorivo.

Oni su 2. i 3. siječnja 2006. opljačkali blagajnu Jugopetrolove benzinske crpke u Gornjem Milanovcu, a u noći između 26. i 27. veljače poštu u Karađorđevu, 17. travnja opljačkali su sef-blagajnu Jugopetrolove benzinske crpke u Paraćinu.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.