BiH dogovara nove mjere za kontroliranje migrantske krize

Zaštita državne granice prioritetna je zadaća s kojom se moraju suočiti policijske agencije u Bosni i Hercegovini kako bi zemlja učinkovito kontrolirala rastuću migrantsku krizu, zaključak je kojega su u ponedjeljak podržali članovi posebne radne skupine koju čine dužnosnici različitih agencija u BiH zaduženih za sigurnost.

Odmah nakon toga na popisu prioriteta je poboljšanje zakonske regulative u postupanju s tražiteljima azila te bolje reguliranje pitanja readmisije izbjeglica sa susjednim državama, istaknula je posebna radna skupina.

Sastanak Udarne skupine za borbu protiv ilegalnih migracija i trgovine ljudima, kako je službeni naziv ovoga radnoga tijela, sazvala je glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH Gordana Tadić, a on je organiziran kako bi se postigao dogovor o budućem djelovanju i izbjegle krize poput prošlotjedne, kada je konvoj s oko 250 migranata satima bio blokiran na putu iz Sarajeva ka azilantskom centru kod Mostara.

Ta je kriza prouzročila lavinu uzajamnih optužbi između različitih razina vlasti i policijskih agencija, koje su jedna drugu okrivljivale za izostanak suradnje i kršenje zakona i propisa.

Migranti, koji su prije toga boravili u improviziranom naselju u jednom sarajevskom parku, na kraju su ipak smješteni u azilantski centar u Salakovcu, no nakon toga je ostalo nejasno što će se dogoditi u slučaju ponavljanja ovakvoga scenarija.

U kratkom priopćenju objavljenom nakon sastanka, održanoga u ponedjeljak iza zidina koje štite kompleks Suda i Tužiteljstva BiH u Sarajevu, stoji kako su sudionici razgovarali o tome kako ubuduće postupati s migrantima, kako provoditi njihovo evidentiranje i sigurnosne provjere te osigurati humanitarnu i zdravstvenu zaštitu, sukladno međunarodnim standardima i domaćim zakonima.

Iz Ministarstva sigurnosti BiH istodobno je priopćeno kako je ministar Dragan Mektić o problemima s migrantima razgovarao sa šefom odjela za vladavinu prava pri delegaciji Europske unije u BiH Richardom Woodom.

Wood je na stajalištu kako su vlasti BiH postupile ispravno smjestivši ilegalne migrante u Salakovac.

Mektić je, pak, iznio procjenu kako je slanje policijskih pojačanja na granicu sa Srbijom i Crnom Gorom dalo vidljive rezultate te kako je sada značajno smanjen broj ilegalnih migraata koji ulaze u BiH.

U slučaju potrebe, na istočne granice BiH rasporedit će se dodatni broj policajaca, a iz Ministarstva sigurnosti traže da u tome pomogne i EU te predlažu i raspoređivanje pripadnika Frontexa na svoje granice.

(Hina)


1 komentar

  • Dosta nam jada,nezaposlenosti,malih mirovina i plaća još nam njih dovodite a radnici i umirovljenici , nezaposleni i djeca i većina ljudi na ivici egzistencije.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.