BiH dobila prvu nacionalnu sigurnosnu markicu u online trgovini

Asocijacija za internet trgovinu ‘eComm’ u Bosni i Hercegovini pokrenula je prvu bh. nacionalnu sigurnosnu markicu, pod nazivom “Trust eComm”.

Svrha markice je da pruži dodatna uvjeravanja kupcima da je obavljanje online transakcije kod certificiranih bh. online trgovaca sigurno i pouzdano, to jeste da potvrdi da je eComm asocijacija izvršila uvid u procese i način obavljanja online transakcija i da svojom markicom potvrđuje da predmetni trgovac ispunjava tražene standarde u online poslovanju, sličnim onim koje vrijede i u zemljama EU.

Internet trgovina u BiH bilježi konstantan rast proteklih godina, jer sve veći broj potrošača uviđa pogodnosti online kupovine. Ipak, provedena istraživanja o navikama potrošača na zapadnom Balkanu ukazuju na to da potrošači kod nas još uvijek nemaju željeni nivo povjerenja u online trgovinu, što predstavlja najznačajniju prepreku razvoju ove industrijske grane kako u regiji, tako i u BiH.

Trustmark kao alat za unaprjeđenje povjerenja je već standard u ostatku Europe, a mi ga prvi donosimo i na naše tržište. Imajući u vidu da je nedostatak povjerenja jedna od najvećih prepreka online trgovine u našoj zemlji, eComm asocijacija se odlučila aktivno uključiti u rješavanju ovog ključnog izazova za razvoj online trgovine u našoj zemlji. Vjerujemo da će se kupci s vremenom, kako budu prepoznavali naš ‘Trust eComm’ logo, odlučivati češće za online u odnosu na tradicionalnu kupovinu. U konačnici, nadamo se da ćemo ovim internet poslovanje u BiH, u cjelini, učiniti transparentnijim i sigurnijim za sve uključene strane, rekla je Alma Ahmić, direktorica eComm, uz napomenu da svi aktivni članovi eComm asocijacije uslugu certifikacije ostvaruju pod značajno povoljnijim uvjetima i imaju prioritet u odnosu na ostale internet trgovce.

U procesu certifikacije, eComm asocijacija će, kako se navodi, detaljno provjeravati usklađenost svih trgovaca koji koriste Trust eComm logo s traženim standardom koji vrijedi u EU, što podrazumijeva da će oni morati jasno, detaljno i precizno naznačiti sve informacije o svojim proizvodima i uslugama, te dostupnim kanalima korisničke podrške, politikama povrata robe i novca, kao i ostalim uslugama koje pružaju kupcima u BiH.

Vjerujemo da ćemo ovim povećati stupanj povjerenja naših kupaca u internet kupovinu, te jačati imidž naših online trgovaca, a oni stvoriti kvalitetnu razliku u odnosu na svoju konkurenciju, rekao je Elvis Pivić, član Upravnog odbora eComm asocijacije, priopćeno je iz Asocijacije za internet trgovinu “eComm” u BiH eComm asocijacija također poziva sve zainteresirane poduzetnike da se informiraju o procesu certifikacije, te da iskoriste ovu priliku kao sredstvo za unapređenje svog poslovanja i podizanje razine povjerenja potrošača u sigurnost online usluga koje im pružaju.

Više informacija o Trust eComm certifikacijina web-stranici www.ecomm.ba ili kontaktirati korisničku podršku na [email protected].

Asocijacija za internet trgovinu “eComm” u BiH je osnovana krajem 2021. godine s ciljem aktivnog zagovaranja najboljih praksi i rješenja za uređenje eCommerce industrije u BiH. Okuplja 50 aktivnih članova/članica i kontinuirano radi na edukaciji, unapređivanju sigurnosti, praktičnosti i pouzdanosti bh. online trgovine.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.