BiH dobila na raspolaganje 145.000.000 KM

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) danas je zaključio prvi pregled ekonomskog učinka Bosne i Hercegovine u okviru Proširenog aranžmana (Extended Fund Facility – EFF) te je BiH dobila na raspolaganje iznos od oko 74,6 milijuna eura, čime ukupni iznos do sada doznačenih sredstava iznosi 149,3 milijuna eura.

Kako je priopćeno iz Ureda rezidentnog predstavnika MMF-a, Izvršni odbor je odobrio trogodišnji aranžman u okviru EFF-a za BiH 7. studenog 2016. u iznosu od oko 533,3 milijuna eura u vrijeme kada je aranžman odobren.

Nakon diskusije Izvršnog odbora, zamjenik direktora i vršitelj dužnosti predsjedavajućeg Odbora Tao Zhang rekao je da je Bosna i Hercegovina u posljednjih nekoliko godina nastavila ostvarivati napredak u smanjenju unutarnjeg i vanjskog debalansa.

Vlasti su također provele ekonomske politike i strukturalne reforme u sklopu programa koji podržava MMF, uključujući i održavanje fiskalne discipline, očuvanje financijske stabilnosti i unapređenje poslovnog okruženja. Važno je da vlasti nastave sa naporima u smislu jačanja potencijala za rast i rješavanja strukturalnih slabosti, uz održavanje ekonomske i financijske stabilnosti, rekao je Zhang.

Ističe da je došlo je do napretka u provođenju strukturalnih reformi, uključujući i harmonizaciju poreznih zakona između entiteta i unapređenje korporativnog upravljanja u poduzećima u državnom vlasništvu.

Očekuje se da će nedavno povećanje trošarina na gorivo deblokirati vanjsko financiranje za značajne investicije u infrastrukturu koje će potaći rast. U narednom periodu, vlasti trebaju nastaviti sa naporima na unapređenju poslovnog okruženja reformiranjem tržišta rada i smanjenjem parafiskalnih nameta.

Proračuni za 2018. godinu predviđaju kontinuirano smanjenje ukupne potrošnje na plate u odnosu na BDP putem generalnog zamrzavanja plata i ograničenja u zapošljavanju. Na vlast se apelira da nastave sa reformama u vezi zaposlenih u javnom sektoru, uključujući i putem funkcionalnih pregleda, naglašava Zhang.

Dodaje da uštede ostvarene na ukupnoj potrošnji za plate treba usmjeriti prema kapitalnim izdacima koji potiču rast. Rješavanje pitanja neizmirenih obveza u javnom sektoru je ključno za ublažavanje potencijalnih fiskalnih rizika i odmah treba početi sa reformama putem kojih će se smanjiti akumuliranje neizmirenih obveza.

Sektor bankarstva je i dalje uglavnom stabilan, ali i dalje postoje određene slabosti i neophodno je biti na oprezu. Ostvaren je hvalevrijedan napredak u modernizaciji pravnog i regulatornog okvira za financijski sektor putem usvajanja novih zakona o bankama i izmjena i dopuna zakona o agencijama za bankarstvo, zaključio je Zhang.

Zaključio je da treba što prije donijeti novi zakon o osiguranju depozita i da su potrebni kontinuirani napori u smislu unapređenja koordinacije, suradnje i razmjene informacija među različitim organima koji su nadležni za financijski sektor da bi se očuvala stabilnost financijskog sektora.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.