BiH: Djeca rađaju djecu

Od završetka rata u BiH do početka ove godine 148 djevojčica prije nego što su proslavile 15. rođendan postale su majke. Podaci su to Agencije za statistiku BiH, prema kojima je lani službeno zabilježeno pet porođaja djevojčica koje nemaju ni 15 godina.

Ovo su službeni slučajevi, a strahuje se da je u stvarnosti taj broj mnogo veći i da se ovakvi porodi obavljaju i mimo bolnica da bi djevojčice i njihove obitelji “izbjegle sramotu”.

Zamoljeni da prokomentiraju ovakve slučajeve, liječnici i sociolozi kažu da je ovakva praksa suprotna onoj u razvijenim zemljama, gdje se brak i majčinstvo sve više odlažu za zrelije godine. Ovakve ekstremne primjere, dodaju, treba prevenirati, jer djevojčice u tim godinama ni u kojem slučaju, ni psihički ni fizički, nisu spremne za majčinstvo.

Prim.dr. Senad Sarić, specijalist za ginekologiju i porodiljstvo iz Mostara, kaže da takve slučajeve treba spriječiti edukacijom mladih u školama.

On i njegove kolege po struci, kako kaže, rado bi držali predavanja o prevenciji neželjenih trudnoća, te predlaže školama da ih pozovu.

Kako kaže, u većini slučajeva trudne djevojčice se liječnicima javljaju kasno, kada se više ne može uraditi prekid neželjene trudnoće. “I prije je bilo slučajeva da maloljetnice rađaju djecu, ali ovo postaje problem, jer bukvalno dijete rađa dijete”, kaže dr. Sarić, objašnjavajući da to nije problem samo djevojčice, njene obitelji, već cijelog ruštva.

Na ovaj način, pojašnjava on, stvaraju se socijalni slučajevi jer maloljetnice nisu u bračnim zajednicama. Sličnog mišljenja je i prim.dr. Abdulah Granić, specijalista ginekologije i akušerstva iz Zenice. On kaže da se u praksi susretao s ovakvim slučajevima i da se uglavnom radilo o djevojčicama bez roditeljskog staranja koje su ‘prepuštene same sebi’, piše ‘Dnevni avaz’.

(Avaz.ba)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.