BiH danas obilježava Dan državnosti

Bosna i Hercegovina danas obilježava Dan državnosti, kada se slavi utemeljenje moderne države s jednakim statusom i suverenitetom kao i druge republike tadašnje Jugoslavije.

Na prvom zasjedanju Zemaljskoga antifašističkoga vijeća narodnoga oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH-a), koje je održano u noći s 25. na 26. studeni 1943. godine u Mrkonjić Gradu, potvrđeni su principi jednakosti i slobode.

Bosna i Hercegovina tada je definirana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava.

Osnivačkoj skupštini nazočilo je 247 izaslanika iz svih krajeva BiH, od kojih 173 s pravom glasa.

Usvojena je Rezolucija ZAVNOBiH-a i Proglas narodima BiH u kojima se ističe da ubuduće BiH i njene narode u zemlji i inozemstvu mogu zastupati i predstavljati samo ZAVNOBiH i AVNOJ.

Odluke ZAVNOBiH-a potvrđene su i na zasjedanju AVNOJ-a, a definirane su i granice BiH koje su određene odlukama Berlinskog kongresa 1878. godine.

Inače, Dan državnosti BiH službeno se slavi samo u Federaciji BiH. Vlada Županije Zapadnohercegovačke priopćila da je petak neradni dan i u toj županiji, ali ne zbog Dana državnosti BiH, već zbog blagdana svete Kate.

(www.jabuka.tv)
8 komentara

  • Prođite kroz centar Sarajeva pa vidite koje su zastave jutros i danas izvješene po Sarajevu,pored državne zastave svugdje se vijore bošnjačke zastave sa ljiljanima.Sjetimo se reakcije na izvješene zastave HZ-HB-ne u Mostaru prije tjedan dana,reakcije nekakvih uglednika,političara,potpisa na desetine nekakvih nevladinih udruga,pojedinaca itd.Zanima me reakcija sada na ratne zastave sa ljiljanima.Da vidimo sada te glasnogovornike demokracije,jednakosti,morala,zaštite ljutskih prava ili će biti muk kao i u slučaju Kaplan.Da li je jutros itko u MUP-va Sarajevo prijavio ovaj incident ili je ,,kalifat,,prošao i na djelu je islamizacija manjine koja mora šutiti.Marina Sopta Mlinarić,moralna vertikala ovog bosanskog društva bi nam stručno trebala pojasniti ovaj fenomen Sarajeva ako se smije oglasiti.Ili je na snazi ona izreka ,,veži konja gdje Aga kaže,,…Da vidimo Marina je su li ti usta i ruke zavezane.

  • Poserem im se u “dan državnosti” i zastave Harmije PiH. PiH nije država,, PiH je međunarodni nakaradni protektorat. PiH je mala Jugoslavija, pa će i propasti kao Jugoslavija. PiH je tvorevina gdje bi tri naroda trebala biti ravnopravna, ali u PiH se ne može slobodno ni izreći da si Hrvat. Živjela Herceg Bosna. A PiH – pih!!!

  • “25. novbembar” je kurchev praznik. Jednako je nelegalan kao i onaj srpski “9. januar”. Ako je Ustavni sud ukinuo srbima praznik, i ovaj treba ukinuti. 25. “novembar” je jugoslavenski praznik (ZAVNOBIH), a sad ga muslići “posvojili”. Pa mogli su i AVNOJ, isto je to srannje.

  • Okanimo se mržnje i prihvatimo BiH jer je ona naša majka i domovina. Svi oni koji slave Hrvatsku pate od krize identiteta. U Zagrebu sam bio 100 puta, i svako malo sam imao probleme zbog toga što sam Hercegovac. U Sarajevu sam nekoliko puta dobio besplatnu vožnju taxijem i počašćen sam ko gospodin. Pogledajte malo dalje od vlastitog nosa i baš kao što smo se svi složili jučer na prosvjedu:istina će nas osloboditi.

  • Što se bunite licemjerni obožavatelji HDZ-a jer baš vas je vaš OBOŽAVANI hdz doveo u Daytonu u ovu poziciju. Tako vam i treba hebo vas tuđman kosorica sanader karamarko plenkovic i ostala hdz gamad ..

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.