BiH: Četvorica optužena za organiziranje neustavnog referenduma o danu RS, Dodik amnestiran

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u četvrtak je podignulo optužnicu protiv četiri osobe zbog organiziranja referenduma o obiljažavanju 9. siječnja kao dana Republike Srpske no optužnicom nisu obuhvaćeni predsjednik tog entiteta Milorad Dodik niti drugi istaknuti političari iz reda bosanskih Srba koji su takav nelegalni referendum javno podržavali.

U priopćenju Tužiteljstva BiH stoji kako su podignute optužnice protiv Siniše Karana, Dragoljuba Reljića, Gorana Zmijanjca i Milana Petkovića.

Na teret im se stavlja neizvršavanje odluke Ustavnog suda BiH koji je zabranio provedbu refrenduma o tome hoće li se 9. siječnja obilježavati kao dan RS.

Taj je praznik Ustavni sud BiH ranije proglasio neustavnim a vlasti RS tu su presudu odlučile ignorirati i umjesto njezine provedbe u rujnu 2016. godine organizirale su referendum s pitanjem hoće li se 9. siječnja ipak nastaviti obilježavati.

Sudjelovalo je oko 55 posto osoba s biračkim pravom koji žive u RS-u a njih 99,8 posto potvrdno je odgovorilo na postavljeno pitanje.

Na čelu povjerenstva za provedbu referenduma kojega je imenovao parlament RS bio je Karan a ostali optužni bili su članovi tog tijela.

Sada ih se tereti da su “svojim djelovanjem i aktivnostima, kao predsjednik i članovi Republičke komisije za provedbu referenduma, omogućili realizaciju aktivnosti koje su protivne odluci Ustavnog suda BiH vezanoj za provođenje referenduma u Republici Srpskoj”.

Time su ujedno odbili izvršiti konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda BiH što je kazneno djelo.

Tijekom istrage o organiziranju referenduma uz Dodika su saslušani i entitetska premijera Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić te ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, no u njihovu kao i u slučaju još pet zastupnika u parlamentu RS donesena je odluka da neće biti podvrgnuti kaznenom progonu.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.