BiH će od Svjetske banke dobiti 74,3 milijuna eura za koridor Save i Drine

Tajnik Ministarstva prometa i veza BiH Igor Pejić sudjelovao je na sastanku s regionalnim direktorima Svjetske banke i dužnosnika zemalja zapadnog Balkana o temi integriranog razvoja koridora Save i Drine.

Sastanak je održan u Brčkom, a događaju su nazočili visoki dužnosnici i stručnjaci zemalja zapadnog Balkana, Republike Hrvatske i Slovenije s najvišim dužnosnicima Svjetske banke za regiju zapadnog Balkana, a glavna tema bila je značaj regionalne suradnje u oblasti upravljanja vodama te je predstavljen projekt integriranog razvoja koridora Save i Drine, piše Večernji list BiH.

Izaslanstvo Svjetske banke na sastanku je predvodio Emanuel Salinas, regionalni direktor za BiH i Crnu Goru s najvišim dužnosnicima Svjetske banke u oblasti vodnog prometa.

Inicijativa i projekt

Cilj ove inicijative i projekta integriranog razvoja koridora Save i Drine jest stvaranje novih radnih mjesta, jačanje transporta, poljoprivredne proizvodnje, proizvodnje energije, turizma, koristeći potencijal zajedničkih resursa i osiguravajući njihovo održivo korištenje.

Ukupna procijenjena vrijednost projekta jest 242,7 milijuna eura, od čega se 74,3 milijuna eura odnose na BiH, a realizacija će se odvijati u trima komponentama. S obzirom na to da rijeke Sava i Drina čine većinu granica između ovih zemalja, istaknuto je da je otežan razvoj riječnih koridora kao zajedničkih ekonomskih dobara, a prirodne katastrofe uzrokovane vremenskim nepogodama i dalje prijete stanovništvu, kao što su pokazale poplave iz 2014..

U svom izlaganju, između ostalog, tajnik Pejić posebno je naglasio značaj razminiranja cjelokupne desne obale rijeke Save, kao temeljnog preduvjeta za realizaciju svih projekata vezanih uz rijeku Savu, ujedno predavši direktorima Svjetske banke zaključak Vijeća ministara BiH iz konca 2018., kojim je realizacija projekta razminiranja ocijenjena kao prioritetni projekt za BiH, a koji će biti podloga za daljnje aktivnosti Svjetske banke u oblasti razminiranja.

Upravljanje resursima

Sudionici sastanka podržali su suradnju zemalja u pravcu ekonomski produktivnijega upravljanja ovim zajedničkim resursima, uz investicije kojima će se otvoriti radna mjesta, poboljšati plovnost rijeka, zaštititi okoliš i ublažiti postojeći i budući rizici vezani za vodu, kao što su poplave i suše. Zaključak sudionika sastanka jest da je potrebna jača regionalna koordinacija i suradnja da bi zemlje regije ostvarile puni ekonomski potencijal, a sljedeća konferencija na ovoj razini održat će se u rujnu 2019. godine na kojoj će biti dogovoreni daljnji koraci za realizaciju ovoga projekta.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.