BiH bogatija za preko 9.000 sadnica drveća

Tim volontera “Let’s Do It” u suradnji s Info centrom Europske unije u Bosni i Hercegovini organizirao je danas 13 akcija sadnje drveća širom Bosne i Hercegovine.

Prepoznavši potrebu za kontinuiranim angažmanom lokalnih zajednica i međunarodnih partnera za očuvanjem i brizi o bh. šumama i okolišu, tijekom aktivnosti zasađeno je više od 9.000 sadnica, priopćeno je iz projekta “Let’s Do It – milijun sadnica za jedan dan”.

Nakon uspješne akcije pošumljavanja realizirane 17. listopada na lokaciji Dejčići – Bjelašnica, ‘priča pošumljavanja’ proširila se na cijelu državu, pa su se tako akcije realizirale u Sarajevu, Bijeljini, Trebinju, Ljubuškom, Zenici, Tuzli, Donjem Vakufu, Goraždu, Kozarcu, Ilijašu, Bosanskoj Krupi, Fojnici i Stocu.

Raduje nas činjenica da smo se širom Bosne i Hercegovine udružili u jednom zajedničkom cilju povećanja svijesti o važnosti šuma za naše građane. Moramo biti svjesni da su šume bogatstvo ove planete i da naš opstanak ne bi bio moguć bez njih, jer nam daju ono što nam je najpotrebnije, kisik – navode iz Let’s Do It tima.

Istovremeno, ističu kako drveće predstavlja važan resurs u proizvodnji, djeluje na eroziju zemljišta i sprečava klizišta, pravi hlad, a mnogim životinjama dom.

Drveće trebamo voljeti i kada nam se pruži prilika posaditi drvo, ako ni zbog čega drugog onda zbog one ‘malene’ stvari koja se zove preživljavanje, poručuju iz spomenutog tima.

Kako nadalje navode, u zavisnosti od predjela u kojem se sadilo korištene su različite vrste drveća kao što su četinari, voćkarice i ukrasno drveće.

Tako se u Bosanskoj Krupi sadila lipa zbog toga što se veliki broj ljudi u okolini bavi pčelarstvom, dok se u Tuzli sadila ukrasna tuja u školskim dvorištima, a u Stocu masline, japanske jabuke, kruške, smokve i mušmule.

Organizatori i volonteri pridržavali su se aktualnih epidemioloških mjera kako bi osigurali sigurne uvjete za sve sudionike aktivnosti.

Velika je blagodat u samo jednom novom stablu, a danas je naša zemlja postala bogatija za 9.350 sadnica. Tlo je još uvijek toplo pa biljke imaju dovoljno vremena formirati korijenje prije nego što nastupi prava zima, te su odlične prilike da ove sadnice već sljedeće godine postanu čvrste mladice,  navodi se u priopćenju.

Aktivnosti su realizirane u suradnji s Info centrom Europske unije u Bosni i Hercegovini, u okviru Europske zelene sedmice i dugotrajnih napora Europske unije za unapređenje zaštite očuvanja okoliša.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.