BiH: Benzinske crpke masovno podižu cijene goriva

Na brojnim benzinskim crpkama u BiH iz dana u dan poskupljuje gorivo.

Da je riječ o masovnom trendu pokazuju podaci Ministarstva trgovine FBiH, iz kojeg su Nezavisnim novinama potvrdili da su od petka do danas zaprimili oko 100 obavijesti o dizanju cijena naftnih derivata.

“Vlasnici benzinskih crpki i danas su nam dostavili veći broj takvih obavijesti, a poskupljenje po litri iznosi oko pet feninga”, kazali su u tom ministarstvu.

Neugodna iznenađenja na benzinskim crpkama uveliko dočekuju i vozače u RS, pa se tako u Banjoj Luci na većini prodajnih mjesta već može uvidjeti rast cijena.

“Baš kad sam pomislio da će, ako ništa, cijena goriva bar biti zaleđena jer sam mjesečno ostvarivao značajne uštede dogodio se šok. Eto, danas odem na crpku gdje inače točim benzin i vidim da su digli cijene. Zar već?! E, dugo su i izdržali da ne poskupe”, ironično je ispričao jedan ogorčeni vozač za Nezavisne novine.

Zaposleni na benzinskim crpkama priznaju da su cijene porasle.

“Mi smo gorivo poskupljivali dva puta. Prvi put cijena litra je otišla gore za desetak feninga, a drugi put, prije nekoliko dana, za dodatnih nekoliko feninga”, kazao je radnik na jednoj benzinskoj pumpi.

Što će se događati narednih tjedana pitanje je na koje je jako teško dati precizan odgovor. Eventualna poskupljenja naftnih derivata, podsjećaju upućeni, ne zavise samo od cijena nafte na svjetskom tržištu, a one su rasle.

“Dakle, nisu samo cijene sirove nafte parametar koji utječe na cijene goriva jer imate i odnos dolara i eura, koji također ima utjecaj”, naveo je Drago Đukić, predsjedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS.

Bilo kako bilo, vozače je već zapljusnuo hladan tuš, a to će svi oni koji imaju automobil osjetiti u svojim novčanicima.

“Kad je dolazilo do pojeftinjenja goriva, to se jedino reflektiralo pri vožnji vlastitim automobilima. Mogli smo za isto novca natočiti više goriva, a sada ćemo moći manje nego prije mjesec dana”, podsjeća Dragovan Petrović, tajnik Pokreta potrošača RS, javljaju Nezavisne novine.

On ističe da se pad cijena goriva, koji je zabilježen proteklih mjeseci, nije odrazio na pojeftinjenje hrane, ni prijevoza autobusima.

“Ali, ove cijene će se odraziti dugoročno kada je riječ o predstojećoj sjetvi i kasnije žetvi, jer će gorivo i dalje vjerojatno biti po nižim cijenama u odnosu na vrijeme prije pojeftinjenja”, naglasio je Petrović.

Podsjećamo, cijene naftnih derivata u BiH padale su od studenog prošle godine, i na pojedinim benzinskim crpkama u Banjoj Luci litar dizela mogao se kupiti već za 1,64 KM.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

  • Nafta stagnira na cca 60 dolara a ovi dizu svako drugi dan, ako dodje cijena na 100 dol.po barelu na BP ce bit cijena 4 km za litru…gamad kapitalisticka, i udruzena zlocinacka organizacija zvana vlada FBIH

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.