Biden ukinuo izvanredno stanje na granici sa Meksikom: Neće biti visokog zida

Američki predsjednik Joe Biden ukinuo je u četvrtak nacionalno izvanredno stanje na granici SAD-a i Meksika koje je proglasio njegov prethodnik Donald Trump 2019. godine.

Biden je poništio tu odluku tijekom svog prvog dana na predsjedničkoj funkciji, a sada je u pismu izvijestio Kongres da je izvanredno stanje ukinuto, prenosi Klix.ba.

Precizirao je i to da američke vlasti više neće provoditi odluku o gradnji zida na granici sa Meksikom. Upravo je Trumpova administracija koristila to izvanredno stanje da bi financirala izgradnju sigurnosnog zida između te dvije nacije.

Ovaj potez je najnoviji preokret u dosadašnjoj politici prema migrantima s obzirom na to da se Trump borio svim snagama da zaustavi njihov prelazak migranata preko ove granice.

Takav pristup Trumpove administracije je izazvao ogorčenost i brojne kritike među aktivistima za ljudska prava.

Utvrdio sam da proglašenje izvanrednog stanja na našoj južnoj granici nije bilo opravdano, kazao je Biden.

Kada je Trump proglasio izvanredno stanje na granici sa Meksikom prije dvije godine, želio je zaobići Kongres i ubrzati priljev milijardi dolara za izgradnju zida između SAD-a i Meksika.

Biden je također najavio da dodatna sredstva poreznih obveznika neće ići u financiranje izgradnje ovog zida te da će njegova administracija pažljivo pregledati sva sredstva koja su prisvojena ili preusmjerena u tu svrhu, piše Forbes.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

  • Naravno da će ukinit, treba mu još glasača za iduće izbore. Pitanje je samo šta će se iz toga izleć na duge staze. Možda građanski rat kao u BiH devedesetih.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.