Bičakčić: Cijena plina u BiH od jeseni će biti upitna

Bosanskohercegovački odbor Međunarodne konferencije o elektrodistribuciji – BH K CIRED organizira svoje 3. savjetovanje, koje će se održati od 16. do 18. listopada 2022. godine u Mostaru.

Edhem Bičakčić, predsjednik Bh. odbora Cigre, za BHRT je rekao da je ovo prilika za praćenje svjetskih trendova u elektroenergetici.

Na savjetovanju u Mostaru imat ćemo 70 referata domaćih autora i tako osiguravamo praćenje svih svjetskih trendova u elektroenergetici od strane domaćih ljudi.

On je naglasio da je energetika jedna izazovna prilika za BiH.

To je jedna od razvojnih prilika, a potrebno je da vladajuće strukture to prepoznaju na pravi način i putevi su širom otvoreni, kazao je Bičakčić.

Bičakčić je rekao da je BiH ovisna od Gasproma te da je to jedini pravac osiguravanja plinom trenutno, kao i da je cijena ovog energenta krajnje neizvjesna iz više razloga.

Za sada ti ugovori funkcioniraju, uz obećanja da će se kontinuitet i ostvariti, s tim da se cijene plina mijenjaju u skladu s tržišnim modelima te dolazi do značajnog poskupljenja plina. U ovom trenutku je neizvjesno kolika će cijena plina biti od listopada i tko će sebi moći da priušti taj luksuz da osigura energiju iz plina. U svakom slučaju, BiH hitno treba razviti alternativni pravac osiguravanja plinom, a do tada pripremiti skladište plina, naglašava on.

Kada je u pitanju cijena električne energije, čije poskupljenje je također izvjesno, Bičakčić smatra da cijena ne treba biti ista za sve kategorije stanovništva.

Ne treba za sve kategorije doći do povećanja struje, ali se trebaju napraviti kompletni socijalni programi gdje će oni koji troše energiju za preživljavanje biti zaštićeni, ali oni koji ne provode mjere energetske štednje i koriste električnu energiju za masovnije grijanje trebaju platiti tu tržišno-ekonomsku cijenu, rekao je, između ostalog, Bičakčić.

(www.jabuka.tv | Foto: Fena)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.