BHRT-u za opstanak hitno potrebna financijska pomoć

BHRT-u je nužna hitna financijska pomoć iz državnoga budžeta kako bi se spriječilo isključivanje iz Europske radiodifuzne unije (EBU) i potrebno je što prije dogovoriti privremeno financiranje javnih emitera do konačnoga rješenja, priopćeno je u utorak na konferenciji o javnim RTV servisima održanoj u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Na konferenciji, koju su uz podršku Vijeća Europe organizirali Udruženje “BH novinari” i Komisija za promet i komunikacije Zastupničkoga doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), usvojena su četiri ključna zaključka koja će biti proslijeđena Odboru JRT sustava, kojega čine upravni odbori triju javnih emitera u BiH.

Veliki izazovi

Zaključeno je da se od Odbora JRT sustava traži da održe potrebne sastanke kako bi što prije počela naplata RTV pretplate putem računa za električnu energiju na ograničeno razdoblje, da se traži interventna financijska pomoć od Vijeća ministara BiH za javni servis, da se od entitetskih vlada traži izmjena Zakona o izvršnom postupku kako bi se mogla efikasnije izvršiti naplata RTV pretplate i da se kroz radne grupe dođe do najkvalitetnijih dugoročnih rješenja financiranja javnih emitera.

Konferenciju su uvodnim izlaganjima otvorili predsjedavajući Komisije za promet i komunikacije Predstavničkoga doma PSBiH Momčilo Novaković, šefica Odjela za provođenje aktivnosti Vijeća Europe u oblasti medija i interneta Lejla Dervišagić, politička savjetnica specijalnoga predstavnika Europske unije (EU) i šefa Delegacije EU u BiH Jasna Jelisić i predsjednik Udruženja “BH novinari” Marko Divković.

Lejla Dervišagić istaknula je da se posljednjih godina svuda u Europi javni medijski servisi suočavaju s velikim izazovima i oni su tehnološke, kulturološke, uređivačke i financijske prirode.

”Svi su svjesni da se javni servisi nalaze u razdoblju tranzicije zbog novoga, digitalnoga okruženja, ali ono što ostaje isto jeste njihova neovisnost”, kazala je ona.

Jasna Jelisić kazala je da je pronalaženje rješenja financiranja javnih RTV servisa za EU važno i urgentno i da je BiH potreban efikasan, neovisan i pouzdan model financiranja javnih servisa.

Političko pitanje

Momčilo Novaković kazao je da je pitanje financiranja javnih RTV servisa u BiH od tehničkoga postalo političko i da je njegovo rješavanje moguće jedino u Parlamentu BiH.

”Čini mi se da je ovo pitanje preraslo tehničko i postalo političko pitanje, a znamo i sami kako se politička pitanja u BiH teško rješavaju”, kazao je Novaković.

Na konferenciji je raspravljano i o načinima osiguranja političke neovisnosti triju javnih emitera, njihovoj profesionalnosti i posvećenosti javnom interesu, kanalu na hrvatskom jeziku, transparentnom poslovanju javnih emitera.

Zaključeno je da je nakon privremenoga rješenja financiranja medija neophodna korjenita rasprava o preustroju i budućnosti javnoga RTV servisa.

Istaknuto je da je potrebno napraviti analizu programa javnih emitera kako bi se napravile preporuke na tragu žalbi Hrvatskoga narodnoga sabora BiH, da civilno društvo treba sudjelovati u biranju upravnih odbora javnih RTV emitera te da rad i financiranje javnih RTV emitera budu transparentniji i da grade direktniji i otvoreniji odnos s građanima, priopćeno je iz Udruženja BH novinari.

(www.jabuka.tv)
1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.