Bh. radnici u Norveškoj pola plaće morali uplaćivati na račun firme u BiH

Bh. radnici na montaži dalekovoda u norveškom Rogalandu radili su u potpuno neprihvatljivim uvjetima. Prema ugovoru o zapošljavanju morali su da uplate pola svoje plate na račun firme “Umel – dalekovod montaža d.o.o. Tuzla” u Bosni i Hercegovini, obavezujući se pri tom da će ostati u Norveškoj na neodređeno vrijeme, piše klix.ba.

Direktorica norveške kompanije “Statnett” Elisabeth Vike Vardheim kazala je da su takvi uvjeti rada potpuno neprihvatljivi u Norveškoj, dodavši da je za to odgovorna njihova partnerska firma iz Tuzle, koja je poslala radnike, i da će morati ispraviti grešku.

Kompanija “Statnett” je polovinom kolovoza obaviještena o uvjetima rada 22 bh. radnika na elektrani Vestre Koridor u Rogalandu. Zaposleni su radili za kanadsku kompaniju “Valard Construction”, koja je imala ugovor s kompanijom “Statnett”. Međutim, radnike je izvorno zaposlila bh. kompanija, piše norveški NRK.

U ugovorima između radnika i poslodavca “Umel – dalekovod montaža d.o.o. Tuzla” stoji da zaposleni moraju polovinu svoje plaće uplatiti na devizni račun firme u Bosni i Hercegovini.

U ugovoru se također navodi da poslodavac radnicima može oduzeti radničke stanove ako se ne pridržavaju ugovora i da ne mogu napuštati radno mjesto u Norveškoj bez dozvole kompanije.

Elisabeth Vike Vardheim je rekla da su poduzetnici od sada odgovorni za poštivanje radničkih prava, a da će “Statnett” pomoći u praćenju i zaštiti tih prava.

Kanadska kompanija “Valard Constructions” uputila je svog direktora za europske operacije Johna Carrolla u Norvešku. U razgovoru za norveški NRK on je negirao da su za to znali ranije, pripisujući odgovornost za navedenu situaciju kompaniji u Tuzli.

“Obratili smo se kompaniji u Bosni i Hercegovini i tražili objašnjenje. Primijetili smo da su njihovi ugovori u suprotnosti s ugovorima iz naše kompanije”, kazao je Caroll.

Direktor bh. firme “Umel – dalekovod montaža d.o.o. Tuzla” Nedžad Aščerić kazao je za Klix.ba da njegovi radnici uplaćuju dio plate za staž, koji im se evidentira u Bosni i Hercegovini.

“Oni su privremeno otišli u Norvešku da rade, a gore dobivaju oko 3.000 KM. Plaćeni su im porezi, plaćeni im doprinosi, staž, zdravstveno za obitelj… Oni moraju odvajati dio za poduzeće u koje se kasnije vraćaju. Norvežani to ne mogu da shvate”, kazao je Aščerić za Klix.ba.

Dodao je da radnike sada faktički mora otpustiti, a da su im Norvežani s cijelom situacijom samo otežali.

“Radnici nisu htjeli da ih otpustim, s obzirom na to da su u Norveškoj samo nekoliko mjeseci. Kad se vrate ovdje neće imati posla… Oni će sad dobivati čitavu plaću otkako se ovo dogodilo, ali onda će se morati brinuti o svojoj obitelji, socijalnom, zdravstvenom, mirovinskom… To će odozgo morati plaćati. A ja ne mogu to raditi ako dobivaju čitavu plaću“, rekaoje Aščerić, dodavši da će se to najvjerojatnije tako završiti.

Istaknuo je da oni nisu agencija koja šalje ljude, a da ih je Valant pozvao da pripomognu u određenom projektu.

“Ne vidim razlog zašto se partner tu umiješao. Radnici će u novembru imati pauzu, a tko će im onda davati platu!? Norvežani im neće ništa osigurati. Sad će im polarna noć, niske temperature, vjetrovi… A tko će ih za to vrijeme osigurati?!”, zaključio je Nedžad Aščerić.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

  • Ovakva budala i sadist se rodi samo u BiH
    zasto ovaj slavni direktor nije otisao na rad u Norvesku pa sebi uplacivao mirovinsko i zdravstveno vec tlaci jadne ljude
    guba od covika

Komentiraj: