Bh. kompanija uskoro radi izravne letove iz Mostara za Rim – Jabuka.tv

Bh. kompanija uskoro radi izravne letove iz Mostara za Rim

Aviokompanija FlyBosnia od svog osnivanja počela je širiti flotu i povezivati glavni grad BiH s europskim i svjetskim metropolama, ali doznaje se kako razmatraju izmještanje operacija na aerodrome u Tuzli i Mostaru zbog visokih troškova koje imaju prema Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Od početka operacija u lipnju ove godine pa sve do kraja rujna, FlyBosnia je prodala i izravno prevezla 30.646 putnika u Sarajevo čime je, kako tvrdi, “uvezla” u našu zemlju više od 23 milijuna eura, piše Klix.ba.

Najviše putnika bosanskohercegovačka aviokompanija prevezla je u kolovozu, 12.415 putnika te u srpnju gotovo 12.000 putnika. U srujnu je prevezla 3.351 putnika.

Fly Bosnia je mlada bh. aviokompanija koja je na vlastiti rizik uzela ulogu razvoja avionskog putničkog prometa BiH i glavnog grada Sarajevo kao naše home base. Uzimajući u obzir da su svi putnici u prosjeku potrošili 750 eura tijekom svog tjednog boravka u BiH, dolazimo do zaključka da je FlyBosnia sama “uvezla” više od 23 milijuna eura potrošnje u BiH ekonomiju od koje je država BiH imala izravnu korist od 3,9 milijuna eura putem PDV uplate. Mi smo svjesni da je aerodrom u Sarajevu 100 posto u državnom vlasništvu i samim tim razumije navedene činjenice, ističu iz FlyBosnie.

Kako dalje dodaju, istraživanje Deloitte iz rujna 2019. pokazuje da svaki euro koji je potrošila FlyBosnia stvara utjecaj od tri eura na BiH ekonomiju.

FlyBosnia također je duboko svjesna da nema povlastica, grantova niti drugih vidova pomoći od županijske, federalne i državne vlasti, kao što je slučaj sa svim regionalnim aviokompanijama u koje njihove države uveliko ulažu da bi sanirali gubitke poslovanja jer su njihove kompanije od državnog interesa, govori Aida Cvijetić, PR kompanije FlyBosnia.

Dolazak zime donijet će otežane uvjete poslovanja i za bh. aviokompaniju koja trenutno raspolaže s dva zrakoplova tipa A319. Međutim, kako doznaje Klix.ba, zbog brojnih operativnih problema kao što su loše vrijeme, odleđivanje zrakoplova, alternacija i slično, tijekom zime FlyBosnia će nastaviti letjeti s jednim avionom.

Očekuju nas i novi izazovi s otvaranjem novih linija za London i Rim. Očekujemo kako ćemo dobiti dva zrakoplova A319 u travnju 2020. godine koja su već ugovorena i s kojima bi FlyBosnia imala flotu od četiri zrakoplova A319, kaže nam Cvijetić.

Dok su se u međuvremenu pojavile informacije da FlyBosnia duguje milijun maraka za aviousluge, iz bh. aviokompanije govore da im je aerodrom u Sarajevu preskup za operacije, naspram pogodnosti koje pružaju aerodromi u Mostaru i Tuzli.

Naše društvo i tehničko osoblje uveliko razmatra mogućnost izmještanje naših operacija na aerodrome u Tuzli i Mostaru. U tom slučaju bi letove za Rim i Italiju radili preko Mostara, a London i druge EU destinacije preko aerodroma u Tuzli povezanim autobuskim linijama sa Sarajevom, pojasnila nam je Cvijetić.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.