Bezvremenska ljepota naivne umjetnosti izložena u Ljubuškom

Izložba “Hlebinska škola u Ljubuškom – izložba hrvatskoga naivnoga slikarstva” otvorena je u nedjelju u Franjevačkom samostanu na Humcu.

Izložba je organizirana u sklopu programa proslave Dana Općine Ljubuški, a privukla je brojne žitelje ovog kraja. Na izložbi je prikazano ukupno 47 djela, među kojima su najnoviji radovi s prikazima 14 tema iz ciklusa “Križnog puta”, koji su nastali tijekom ljeta 2018. godine u sklopu Likovne kolonije “Ljubuški”.

Autori ovih 14 postaja su sedmorica umjetnika iz Hlebina: Josip Gregurić, Stjepan Pongrac, Zlatko Kolarek, Branko Matina, Mirko Horvat, Mirko Markešić i Ivan Rođak.

Akademski slikar Jure Paponja, koji potpisuje postav izložbe, zahvalio je svima koji su pomogli u realizaciji izložbe te je objasnio kontekst u kojemu je nastala i razvijala se naivna umjetnost, u trenutku kada je ljepota polako brisana iz umjetnosti.

Jure Paponja

Magistar slikarstva Jure Paponja naglasio je da se naivna umjetnost odlikuje bezvremenskom ljepotom

U takvom jednom stanju duha koji je vladao, u Hrvatskoj se javio pravac koji prkosi trendu ružnoće te nastaju djelakoja se odlikuju iznimnom i bezvremenskom ljepotom. (…) Svaka slika ovdje večeras izložena je odmor za oči, vidjet ćete različite pristupe različitih umjetnika, ali opet stilski prepoznatljive i objedinjene, rekao je magistar slikarstva Jure Paponja.

Povjesničar umjetnosti i pisac predgovora Beat Čolak istaknuo je da su na izložbi prikazana djela iz ciklusa Križnog puta koja su nastala prošlog ljeta, a da su njima srodna preostala izložena djela, nastajala tijekom prošlih kolonija u Ljubuškom. Čolak je dodao da je naiva svojevrsni fenomen kojim se hrvatska umjetnost proslavila u svijetu.

Povjesničar umjetnosti Beat Čolak naglasio je da je naiva hrvatsku umjetnost približila svjetskim razinama

Naivna se umjetnost u prošlom stoljeću javila u mnogim zemljama Europe i u tom smislu ona nije bila fenomen specifičan samo za hrvatsku umjetnost, ali je upravo naiva hrvatsku umjetnost u jednom trenutku uzdignula i približila svjetskim razinama, ustanovio je Čolak, posebno izdvojivši imena Ivana Generalića i za ove krajeve značajne Sofije Naletilić Penavuše.

Naglasivši da je umjetnost uvijek izraz punine duha, izložbu je otvorenom svečano proglasio humački župnik fra Ljubo Kurtović.

Izložbu je svečano otvorio humački župnik fra Ljubo Kurtović

Program otvorenja vodila je Bjanka Medić, a u glazbenom dijelu programa nastupila je Klapa “Benedictus”.

Izložba će ostati otvorenom do 25. veljače 2019. godine.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.