Bez presedana: Kompletna ruska vlada podnijela ostavku

Ruske agencije TASS i Russia Today javljaju da ruska vlada, kako je objavio premijer Dimitrij Medvedev, podnosi ostavku nakon što je predsjednik Vladimir Putin u srijedu održao svoj tradicionalni godišnji govor o stanju nacije.

Putin je u svom govoru, između ostalog, predložio reformu ruskog ustava kojom bi se ojačale ovlasti parlamenta, s time da se očuva predsjednički karakter političkog sustava.

Osnovna ideja te mjere je ojačati ulogu parlamenta u formiranju vlade. Putin je tako predložio da Državna duma, donji dom parlamenta, dobije ovlasti da predlaže kandidate za ruskog premijera, potpredsjednike vlade i ministre, a da zatim predsjednik imenuje nominirane kandidate.

Inače, ruski predsjednik rekao je u srijedu u svom godišnjem obraćanju o stanju nacije u parlamentu da je Rusija prvi put u povijesti postala svjetski lider u naoružanju, ali da nikome ne prijeti niti nameće svoju volju, javljaju svjetske agencije, a prenosi Tportal.hr.

Mi nikome ne prijetimo i ne namjeravamo nametati svoju volju, istaknuo je Putin, dodavši da su “naši koraci za jačanje nacionalne sigurnosti poduzeti pravodobno i u dovoljnom opsegu”.

(Hina)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.