Bevanda pregovarao o novom aranžmanu s MMF-om

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda održao je u utorak sastanak sa šefom misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Martinom Petrijem kako bi razmotrili mogućnosti za novi aranžman i uvjete koje bi podrazumijevalo ovo kreditno zaduženje.

Ministar Bevanda naglasio je da Ministarstvo financija i trezora BiH i on osobno mogu ispoštovati predložene rokove i obveze iz domene svoga rada, a to je prvenstveno priprema Proračuna institucija BiH za 2021. godinu.

Dokument okvirnog proračuna (DOP) za razdoblje 2021. – 2023. godina je temelj za donošenje proračuna za iduću godinu. Ministarstvo financija je pripremilo DOP i on mora biti usvojen na sjednici Vijeća ministara. Nakon toga vrlo brzo ćemo dostaviti u proceduru i Proračun za iduću godinu. Svjesni smo da je privremeno financiranje najgora varijanta i mi smo prvi koji se zalažemo da proračun što prije usvojimo, kazao je ministar Bevanda.

Ministar financija i trezora BiH podsjetio je da je Fiskalno vijeće u rujnu ove godine usvojilo Globalni fiskalni okvir kojim je određena granica za proračuin institucija BiH u iznosu milijardu i 27 milijuna KM što je povećanje za 31,1 milijun u odnosu na ovu godinu.

Tijekom sastanka ministar Bevanda je naglasio kako u teškim vremenima pandemije i velikih ekonomskih izazova treba imati u vidu i status gospodarstvenika, ali i policajaca, vojnika i službenika na čemu inzistiraju i sindikati.

Sugovornici su se složili da se reforme moraju provoditi u interesu cijelog društva te da se vlade suočavaju s velikim izazovima.

Ministar Bevanda, koji je i predsjedatelj UO UINO, naglasio je da su u prethodnom razdoblju donesene važne odluke o raspodjeli prihoda te ukoliko se bude izbjegavala politizacija bit će moguće nastaviti s pozitivnim djelovanjem ovog tijela.

Sastanku je, osim suradnika ministra Bevande, nazočio i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Andrew Jewel, priopćeno je.

(www.jabuka.tv)15 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.