Bevanda: Odbijen prijedlog smanjenja trošarina na gorivo

Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje (UO UNO) Bosne i Hercegovine nije u utorak na sjednici dao pozitivno mišljenje na Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o trošarinama, koji se odnosi na smanjenje trošarina na gorivo, a koji je u proceduri na prijedlog tri zastupnika Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. 

Nakon što je prihvaćena inicijativa radne grupe o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama u BiH kojim bi se uveo moratorij na tri godine na povećanje specifične trošarine na cigarete, UNO je usvojio nacrt tog zakona i uputio ga u daljnju proceduru Vijeću ministara BiH.

Predsjedavajući Upravnog odbora Uprave za neizravnog oporezivanje (UO UNO) BiH Vjekoslav Bevanda je rekao novinarima u Banjoj Luci da podaci koje su dobili pokazuju da drastično pada legalni prihod po osnovu prodaje cigareta, a raste “crno tržište”, koje se mora suzbiti aktivnostima svih nadležnih organa.

Članovi  UO UNO razmatrali su i informaciju o stanju u vezi s izvršenjem presude Suda BiH u korist Republike Srpske po kojoj je Uprava dužna isplatiti 15 milijuna KM bez zateznih kamata zbog nepostojanja odluka o poravnanjima u 2009. i 2010. godini.

Ravnatelj Miro Džakula upoznao je članove Upravnog odbora da je do sada po ovoj presudi skinuto više od četiri milijuna KM sa nekoliko računa Uprave te da to stvara probleme u radu, jer se sredstva skidaju i s depozitnih računa.

Bio je prijedlog da se o tome ne raspravlja, već da se poštuje odluka Suda, a drugi da se izvrši isplata iz sredstava koja se prikupljaju, a koji se namjenski dijele entitetima i Brčko distriktu BiH, ali ni za jednu odluku nije bilo dovoljno glasova.

Velike tvrtke zbog cijena goriva traže načine da kupuju izravno izvana

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.