Bevanda: Nacrt proračuna za 2019. će na vrijeme biti upućen u proceduru

Ministar financija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda razgovarao je u utorak s novoimenovanim šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za BiH Martinom Petrijem o budućoj suradnji.

Prvom sastanku Petrija u Vijeću ministara BiH prisustvovao je i njegov prethodnik Nadeem Ilahi kojem je ministar Bevanda zahvalio na dobroj suradnji, iskrenom odnosu i poželio mu uspjeh u budućem radu.

Ministar Bevanda upoznao je predstavnike MMF-a s aktivnostima koje se provode u Ministarstvu da bi se ispunile zakonske obveze i rokovi za usvajanje proračunu za 2019. godinu.

Fiskalno vijeće usvojilo je Globalni fiskalni okvir kojim se za 16 milijuna KM povećava proračun institucija BiH, a zahvaćanja od indirektnih poreza ostala su ista, usvojen je Dokument okvirnog proračuna za razdoblje 2019.- 2021. godina, kazao je Bevanda.

Napomenuo je da su u Ministarstvu financija i trezora BiH završene konzultacije s proračunskim korisnicima, najavljujući kako će na vrijeme završiti svoj dio posla u procesu usvajanja proračuna.

Ovaj posao, dodao je, okončan je bez obzira na izbornu godinu, naglasivši da će Nacrt proračuna institucija BiH biti upućen u proceduru, a dalji tijek odredit će novi saziv Vijeća ministara i Predsjedništva BiH.

Petri i Ilahi ocijenili su pozitivnim što se poštuje proračunski kalendar u Ministarstvu financija i trezora BiH i što će ovaj dio posla biti završen bez obzira na izborne aktivnosti.

Zajednički je nužnim ocijenjen nastavak provođenja reformi bez obzira na poteškoće koje nosi izborna godina te da nakon formiranja vlasti treba nastaviti započeti posao s MMF-om.

Do sada su u okviru proširenog aranžmana između BiH i MMF-a na račune entiteta uplaćene dvije tranše od oko 150 milijuna KM po tranši, a vrijednost kreditnog programa je oko 1,1 milijardu KM, priopćeno je iz Ministarstva financija i trezora BiH.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.