Beusan: Bebeku prijeti kazna koja bi mu okončala karijeru

Ivan Bebek u četvrtak bi trebao saznati odluku koja bi mu mogla odrediti, zakomplicirati, pa čak i prekinuti sudačku karijeru.

U HNS-u će se raspravljati o potencijalnoj kazni za Bebeka, nakon što je procurila audiosnimka na kojoj vrijeđa Hajdukove navijače i novinara Blaža Duplančića.

U najgorem slučaju po Bebeka, prijeti mu višegodišnja suspenzija, koja mu, s obzirom na dob od 44 godine, može značiti i kraj karijere.

Ni dan nakon nastanka skandala legendarni hrvatski nogometni sudac Mateo Beusan još ne može vjerovati kakav je gaf napravio Bebek, koji si je dopustio da dođe u ovu situaciju.

Suci, kao i svi sportaši i sportski dužnosnici, pogotovo dok su aktivni, moraju paziti što, kad, i kako govore. Ono što je Bebek rekao nije primjereno bivšem elitnom UEFA-inom sucu i HNS mora povući korake, rekao je Beusan u razgovoru za Index, posebno razočaran zbog trenutka u kojem je došlo do ovog skandala.

Taman se situacija između sjevera i juga, uvjetno rečeno, malo smirila. Kustić i ekipa su dosta toga sanirali novim travnjakom, utakmicama reprezentacije, Jakobušić je pružio ruku pomirenja… Nema tu rata, samo problemi pojedinaca iz Splita s pojedincima iz sudačke organizacije, kaže Beusan, koji napominje kako je Bebek u posljednjih godinu i pol sudio bolje nego ikad u životu.

Nesumnjivo je naš najbolji sudac, ali po mom mišljenju i shvaćanju suđenja, ono je bio čisti penal na Livaji. A Bebeku zaista ne priliči pravdati se, optuživati i blatiti novinare.

Zbog snimke pokrenut disciplinski postupak protiv Bebeka

Nekadašnje oko sokolovo kaže da ga HNS mora nekako kazniti jer će se inače i dalje vući repovi.

Kako će on sad sljedeći put suditi na Poljudu? Bit će pod ogromnim pritiskom, a treba biti primjer mlađim sucima koji se tresu kad pogledaju Sjever, svima im zadrhti srce kad čuju huk s tih tribina.

Beusan smatra kako će Bebek dobiti suspenziju od nekoliko utakmica, ali…

Ovdje imamo tehničku grešku na terenu i onda ponašanje poslije terena. Hajduk će sigurno inzistirati da ga se drastično kazni. A s obzirom na nove vjetrove u HNS-u, možda i hoće.

UEFA je sredinom prošlog desetljeća ukinula dobni limit za svoje elitne suce, koji je bio postavljen na 45 godina, ali višegodišnja, pa čak i jednogodišnja suspenzija mogla bi Bebeku prekinuti karijeru.

UEFA je ostavila savezima odluku o dobnom limitu u svojim natjecanjima, a kod nas je ona, koliko ja znam, i dalje 45 godina. UEFA-u dob ne zanima ako sudac u elitnoj kategoriji položi norme, ali ni s najboljim rezultatima ne može suditi vani ako ga savez njegov nacionalni ne preporuči, objasnio je Beusan.

Zaista, u članku 33. Pravilnika o sucima, suđenju i sudačkim instruktorima HNS-ove Komisije nogometnih sudaca stoji: “Na dan 01. siječnja tekuće godine u kojoj se predlaže sudac ne može biti stariji od 45 godina, ako se već nalazio na listi suđenja ili pomoćnog suđenja te razine natjecanja.” To se odnosi na sve tri lige pod nadležnosti HNS-a, dok je limit u županijskim ligama postavljen na 55 godina.

To znači da Bebek neće moći dobiti licencu za 2024. godinu, koju će dočekati kao 46-godišnjak, neovisno o potencijalnoj suspenziji, osim ako HNS do tada ne promijeni aktualni pravilnik iz 2019. godine.

Što se njegove europske karijere tiče, i ona bi mogla doživjeti udarac, ako ne izravno zbog ovog slučaja, onda barem posljedično.

Zamislite kako je sad njemu, mora sastavljati očitovanje i zatim čekati presudu, a večeras sudi utakmicu u Poljskoj, napomenuo je Beusan.

Ako Bebek zbog tih okolnosti ne bude mentalno na razini potrebnoj za vođenje UEFA-ine utakmice, i tu bi mu mogao pasti ugled koji je u Hrvatskoj sve bljeđi.

(www.jabuka.tv | Foto: Robert Anic/Pixsell)7 komentara

  • Zar si ti još među živima staraorjunaška partizanino i još komentira pa zadnjih 17 godina ,16 puta Dinamo je prvak a više od 500 bodova imao više od ovih kmečavaca,a taj isti Hajduk ima puno više penala od Dinama u tom vremenu ,provjerite istinu ,a ljevičarski mediji vole svoghajduka

  • Zašto si pred sam rat ispraznio tribinu Dinamovih navijača u Banjaluci i navijače isporučio na milost i nemilost četnicima. Zar se ne stidiš tog postupka, to si zaboravio – obvezna lustracija trebala bih se provest nad tobom. Nisam navijač Dinama,al sam obični mali Hrvat. Pamtim sve dobročinitelje hrvatskog naroda, al i one koji su nanosili štetu Hrvatima. Pogotovo nazovi Hrvate koji su nanosili štetu mom hrvatskom narodu

  • Za Široki pogledi ,svaka čast svu istinu si rekao ,istina i Božja pravda pobjeđuju,a ovom se ilnom partizančiću neka dragi Bog pomogne

  • Bravo za Široke poglede i ja sam mu to htio napomenuti on se sada javlja on moralna vertikala makni se komunistički maj..ne. Samo istina kao što je i Bebek rekao. !!!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.