Bešlić odgovorio: “Partizansko groblje ne može obnavljati privatna udruga”

Agencija “Stari grad” u Mostaru izabrala je za predsjednika Odbora za obnovu kompleksa Partizanskog spomen groblja u Mostaru Sergeja Šotrića, iako on uopće nije bilo član toga odbora, a upravo na tu je činjenicu prigovorio i mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić, koji je osporio to imenovanje, ali i inicijativu Udruge antifašista i boraca NOR-a da preuzme obnovu ovog remek djela.

Naime, najprije je u agenciji “Stari grad” održan sastanak Odbora za potporu obnovi kompleksa Partizanskog spomen groblja u Mostaru, kao nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine, piše Večernji list BiH.

Za novog predsjednika izabran je Mostarac Sergej Šotrić, uspješan menadžer poslovnih komunikacija, međunarodni gospodarstvenik i stručnjak za kulturnu industriju. Bešlić je u pismu izvijestio direktora Miralema Fajića o ‘greškama u koracima’ koje su napravljene, ponajprije stoga što se ne može ignorirati uloga samog gradonačelnika.

 

Umro predsjednik

Podsjetio je kako je 
”Inicijativu za sastanak Odbora za obnovu s navedenim dnevnim redom, vi kao direktor Agencije, s naprijed navedenom nadležnošću, trebali ste uputiti Gradu Mostaru – gradonačelniku inicijativu sa zahtjevom za održavanjem sastanka koji će organizirati Grad Mostar, ili ovlastiti Agenciju, kako bi se upražnjeno mjesto predsjednika i pojedinih članova Odbora, moglo obaviti u zakonitoj proceduri”, navodi se u odgovoru gradonačelnika.

Naime, odlukom gradonačelnika Mostara iz 2003. godine uspostavljen je Odbor za potporu obnovi kompleksa Partizanskog spomen groblja u Mostaru u kojem su bili akademik Bogdan Bogdanović (koji je i arhitekt Partizanskog groblja), Boris Podreka, Amir Pašić, Ekrem Krpo, Zdravko Gutić, Tihomir Rozić, Alija Bijavica, Milica Dogan, Florijan Mićković, Milivoj Gagro, Radmilo Andrić, Mumin Isić i Mustafa Selimović.

Predsjednik odbora je bio Radmilo Braca Andrić, sve do trenutka njegove smrti, 30. kolovoza ove 2017. godine. Umjesto da zatraže odobrenje gradonačelnika za popunu novih članova, Odbor je sam izabrao dodatne članove (koji su preminuli u međuvremenu), među kojima je i Šotrić te ga pozicionirali za predsjednika.

U međuvremenu se i na društvenim mrežama zapodjenula rasprava vezana uz ovaj Odbor kojega je dužnosnik SDP-a Zoran Perić nazvao ‘SDA-ovskim’. Usporedno s time upućena je i inicijativa Udruženja antifašista i boraca NOR-a Mostar koje se samo nastojalo postaviti za nositelja izvođenja svih radova toliko potrebne obnove ovog spomen-obilježja.

 

Zarađuju novac

No, Bešlić je odbio ovu ‘velikodušnu’ ponudu navodeći da je grad Mostar, a ne udruga vlasnikovoga kompleksa izbjegavajući tako ponavljanje slučaja Stoca, gdje je bošnjačka udruga umjesto općinskih vlasti, a pod krinkom obnove zaštićenih spomenika, zgrnula gomilu novca.

Bešlić je također upoznao udrugu i Agenciju kako se Partizansko spomen groblje nalazi na lokaciji koja je nacionalizirana i izuzeta od Biskupskog ordinarijata Mostar, te da na njemu nisu u potpunosti riješeni imovinsko-pravni odnosi.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.