Bešlić: Cijeli Mostar ima problema s prosjačenjem i džeparenjem

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić organizirao je u utorak sastanak s građanima naselja Opine, kao i predstavnicima MUP-a HNŽ i drugih nadležnih institucija o problemu sigurnosne situacije u ovom naselju, ali i cijelom gradu, te stvaranju plana djelovanja.

Bešlić je kazao da se na ranijem sastanku s mještanima i gospodarstvenicima iz tog dijela grada informirao o problemima koje oni imaju te da su oni vezani za ljude koji nisu “stacionarno” iz ovog grada.

Ja bih tu priču proširio, jer se mi kao turistički grad suočavamo s problemom koji se svakodnevno događa na ulicama, prosjačenjem, džeparenjem, otimanjem torbica… To sigurno daje jednu lošu sliku o našem gradu. Sastali smo se da probamo organizirano raditi, da uspostavimo sustav koji može zadovoljiti sigurnosne zahtjeve, kazao je građanima Bešlić.

On je kazao kako se grad s ovim problemom suočava već godinama, kako je od ranije zaključeno da će se slične osobe sustavno deportirati, a do tada smještati u prostorije Centra za socijalni rad. Takva praksa je bila aktivna neko vrijeme, a stala je vjerojatno zbog nedostatka policijskih snaga. Bešlić je kazao da se i po tom pitanju situacija promijenila nabolje.

Situacije kakve su se dogodile, kao što je napad na građane, sigurno ne možemo gledati skrštenih ruku. Želio sam ovdje okupiti sve institucije kako bi inicirali rješavanje problema, kazao je Bešlić.

Predstavnici naselja Opine i gospodarstvenika iz tog dijela grada rekli su kako su zadovoljni dosadašnjim akcijama gradskih službi, ali da izostaje doprinos policije.

Ranko Aničić, inspektor u PU Mostar, kazao je kako policija uvijek na poziv građana izlazi na mjesto događaja i poduzima sve mjere u skladu sa zakonom. Sve drugo su insinuacije, ne kažem da nema propusta, ali to je sporadično, kazao je.

Policajac Asim Brajević, kaže kako je jedan od problema što su izvršitelji djela prosjačenja većinom djeca, kako su policiji u tom slučaju vezane ruke te kako su to osobe koje obično dolaze s područja Viskog, Zavidovića, Sarajeva...

Podsjećamo, građani južnih mostarskih naselja već duže vrijeme ističu problem narušene sigurnosti zbog novopridošlih osoba koje su nastanile napuštena skladišta tvrtke “Velmos”. Situacija je eskalirala nakon napada na njihovog sugrađanina Mehu Volodera, a formirana je i koordinacija udruga koja od vlasti traže institucionalno djelovanje.

(www.jabuka.tv)


7 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.