Bečka konferencija Bosni i Hercegovini donosi oko 1,5 milijardi eura

Ministar inozemnih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je da BiH na Bečkoj konferenciji može računati na oko milijardu eura kao podršku proračunima i oko 500 milijuna eura za infrastrukturne, energetske i druge investicijske aktivnosti u sljedeće tri godine.

Crnadak je rekao kako se na Bečkoj konferenciji ne završava priča o financijskoj podršci BiH, nego tamo zapravo tek počinje i ovisit će od kvalitetno pripremljenih projekata i od uspješnog provođenja reformi.

On je izjavio da je Ministarstvo inozemnih poslova u potpunosti spremno za konferenciju u Beču.

Crnadak je podsjetio kako je BiH još ranije, zajedno sa Europskom komisijom, definirala projekte sa kojima ulazi u regionalno infrastrukturno povezivanje.

“U međuvremenu su dostavljeni projekti za mostove u Gradišci i Svilaju, što je od posebnog značaja za povezivanje Republike Srpske i BiH sa Europom, a nakon posljednjeg susreta srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i premijera Srbije Aleksandra Vučića najavljeno je da će jedan od projekata biti i pruga Beograd – Sarajevo, tako da će i to biti jedna od važnih tema za BiH”, precizirao je Crnadak, prenose Vijesti.ba.

Crnadak Bečku konferenciju koja je nastavak takozvanog Berlinskog procesa vidi kao snažnu potvrdu europske budućnosti regije i poticaj za političku stabilizaciju prilika na području Balkana.

On smatra kako je odlično što će u Beču biti potpisan sporazum o međudržavnoj granici BiH i Crne Gore.

Crnadak je kao jednu od tema Bečke konferencije najavio pitanje vala azilanata koji prelaze zemalja Balkana dalje u Europu, te je istaknuo da, iako stanje u Makedoniji, pa i Srbiji izgleda dosta ozbiljno, u BiH za sada nema najave dramatičnog dolaska azilanata.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: