Beč želi primiti djecu iz migrantskog kampa, vlada to ne dopušta

Ljevičarska gradska uprava Beča kritizirala je oštro austrijsku vladu u četvrtak zbog blokiranja gradskog plana za prihvat 100 djece iz grčkog kampa za migrante Morije.

Podjele po spomenutom pitanju postoje i unutar konzervativno-zelene vlade. “Prirodno” bi bilo primiti tu djecu, kazao je socijaldemokratski gradonačelnik Beča Michael Ludwig.

Nadam se da se kancelar Kurz neće ispriječiti humanosti, kazala je dogradonačelnica iz Zelenih Birgit Hebein.

Austrijsku vladu čine konzervativna Austrijska narodna stranka (OVP) premijera Sebastiana Kurza i Zeleni, kao manji koalicijski partner.

Grad Beč je objavio krajem kolovoza da će primiti maloljetnike, tjedan i po dana prije no što je prenapučeni kamp Moria na otoku Lezbosu izgorio.

Konzervativni ministri u vladi kategorički se protive tom planu.

Ako distribuiramo ljude s Lezbosa širom Europe, mogli bismo potaknuti nadu kod drugih koji će se onda okrenuti trgovcima ljudima kako bi došli u Grčku i, naposljetku, u zapadnu Europu, rekao je austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg za ORF u srijedu.

Dok ministri iz Zelenih nisu previše istupali po pitanju Morije, zastupnica Zelenih u austrijskom parlamentu Ewa Ernst-Dziedzic otputovala je na taj grčki otok u četvrtak.

EU ne smije imati europski Guantanamo kako bi strašenjem odvratila moguće izbjeglice, napisala je na Facebooku.

Nije tajna da su pozicije vladajućih stranaka potpuno različite po ovom pitanju, dodala je, pozvavši na evakuaciju migranata s Lezbosa.

(Hina)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.