Beč najbolji za život, Sarajevo na 155. mjestu

Grad Beč se drugu godinu za redom može pohvaliti titulom najboljeg mjesta za život na svijetu dok je Luxembourg najsigurniji grad na svijetu. Sarajevo se nalazi na 155. mjestu po kvaliteti življenja, a po sigurnosti na 127. mjestu zajedno s Beogradom, javlja Hina.

U regiji po kvaliteti života najbolje je plasirana Budimpešta na 73. mjestu, Ljubljana je na 75. mjestu, Zagreb na 98. mjestu, a Beograd na 136. Po sigurnosti Ljubljana je na 30. mjestu, Zagreb na 75., Budimpešta na 90., a Beograd i Sarajevo na 127. mjestu, prema godišnjem istraživanju kvalitete života i sigurnosti koju je provela konzultantska tvrtka Mercer.

Bagdad je, prema istraživanju koje je obuhvatilo 221 grad, mjesto u kojem vladaju najgori životni uvjeti i najniža sigurnost. Europski gradovi zauzeli su polovicu od prvih 25. mjesta kako po kvaliteti života tako i po sigurnosti, posebno gradovi u Njemačkoj i Švicarskoj.

Nakon Beča po kvaliteti života slijede Zurich, Auckland, Munchen, Vancouver i Dusseldorf, a nakon Luxembourga najsigurniji su Bern, Helsinki, Zurich i Beč. Na dnu tablice su neposredno prije Bagdada i Kartum, Sudan, Port-au-Prince, te N’Djamena, gradovi obilježeni stalnim nemirima.

Honolulu i San Francisco najbolje su plasirani američki gradovi na 29. i 30. mjestu dok je New York završio na 47. mjestu po kvaliteti života, a na 68 po pitanju sigurnosti koje dijeli s Londonom. Glavni grad Velike Britanije ipak od njega nudi kvalitetnije uvjete života pa je na 38. mjestu. Rim je 52. po kvaliteti života, a 79. po sigurnosti, dok je Pariz 30. po kvaliteti, a 60. po sigurnosti.

U istraživanju je korišteno 39 kriterija među kojima su i politički, društveni i ekonomski parametri kao i mogućnosti za rekreaciju, kvalitetu stanovanja i okoliša, a sigurnost po podacima o unutarnjoj stabilnosti, razini kriminala i učinkovitosti pravne države.

(www.jabuka.tv)1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.