Beba koja je ‘ujedinila’ BiH na liječenju u Njemačkoj

Tromjesečna Belmina Ibrišević, čija je tragična sudbina potaknula višednevne prosvjede u BiH, prebačena je na liječenje u Njemačku nakon višetjednog čekanja na putne dokumente.

Belmina je posebnim letom prevezena iz Sarajeva, a na klinici u Tuebingenu trebala bi joj biti presađena koštana srž. Novac za liječnje osiguran je iz fondova zdravstvenog osiguranja Federacije BiH.

Belminina sudbina bila je povod za izlazak građana BiH na prosvjede u Sarajevu. Naime, ona nije mogla otputovati na liječenje u inozemstvo jer nema matični broj potreban za izdavanje putovnice. Taj broj nije mogla dobiti jer se u Parlamentu BiH nije mogla postići suglasnost o novom zakonu o jedinstvenom matičnom broju, nakon što je stari stavljen izvan snage odlukom Ustavnog suda. Zbog toga niti jedno dijete rođeno nakon 12. veljače nije moglo dobiti JMBG.

Belminina majka obratila se medijima, a oni su, prenijevši njezinu priču, potaknuli tisuće ljudi na prosvjede koji su prošlog tjedna doveli do blokade državnog Parlamenta i Vijeća ministara.

Trenutačno je na snazi privremena odluka Vijeća ministara BiH o načinu izdavanja JMBG-a koja vrijedi do šest mjeseci i na temelju koje je i Belmina dobila putovnicu. (HRT.hr)

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.