Bariša Čolak privremeni predsjedavajući Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e

Zajednička komisija za nadzor nad radom Obavještajnо-sigurnosne agencije BiH je na današnjoj sjednici jednoglasno imenovala dosadašnjeg prvog zamjenika predsjedatelja te Komisije Barišu Čolaka (HDZBiH) za privremenog predsjedatelja Komisije na rok od 60 dana.

– Na dnevnom redu je bila samo jedan točka, a to je izbor privremenog predsjedatelja Zajedničkog povjerenstva iz razloga što je povjerenstvo ostalo bez predsjedatelja, jer je Zastupnički dom razriješio dužnosti Nikolu Špirića koji je bio predsjedatelj – kazao je Čolak novinarima nakon sjednice.

Dodao je da su jednoglasno danas, sukladno Poslovniku o radu, imenovali privremenog predsjedatelja ovog povjerenstva na rok od 60 dana.

– Vjerujemo da ćemo u razdoblju od 60 dana riješiti i pitanje predsjedatelja, jer predsjedatelj ovog povjerenstva treba biti iz redova oporbe, a ne pozicije – dodao je Čolak.

Drugi zamjenik predsjedatelja Zajedničke komisije Safet Softić (SDA) je izjavio novinarima da je Poslovnik o radu ove komisije predvidio ovakvu situaciju.

Pojasnio je da je predviđeno da, ukoliko ostane upražnjeno mjesto predsjedatelja komisije ili jednog od dva zamjenika, komisija određuje jednog od svojih članova da privremeno obavlja tu dužnosti i o tome obavještava oba doma.

– To je upravo ova situacija koju imamo sada. Zastupnički dom PSBiH je razriješio Nikolu Špirića kao člana ove komisije, a time ujedno i kao predsjedatelja komisije. Mi smo, u skladu s zastupničkom odredbom, danas uradili ono što je bilo najlogičnije, odredili prvog zamjenika Barišu Čolaka da privremeno obavlja ovu dužnost – pojasnio je Softić.

Kaže kako misli da je to sasvim dostatno i dovoljno rješenja za ovakvu situaciji, da komisija može nastaviti svoj rad.

Član Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e BiH Fahrudin Radončić (SBBBiH) je u izjavi novinarima istaknuo zadovoljstvo da je Komisija donijela jednoglasnu odluku da Bariša Čolak privremeno predsjedava dok na čelo Komisije, u skladu sa Zakonom o obavještajnoj službi, ne dođe osoba iz opozicije.

– Dok se to ne dogodi moramo da radimo u punom kapacitetu i pomognemo obavještajnoj službi, gdje postoji jak personalni sukob u menadžmentu i gdje mi kao komisija te stvari treba da na jedan legalistički način razjasnimo. Nisam zadovoljna nadzorom ove komisije, a ona nije jedina zadužena tu treba da bude i predsjedatelj Vijeća ministara, kako sve to funkcionira u odnosu OSA-Komisija – kazao je Radončić.

Dodao je da je uvjeren da će raditi u skladu sa zakonom i da će građani imati garancije da postoji civilni nadzor nad obavještajnom službom.

Član Zajedničke komisije Darko Babalj (SDS) je izjavio novinarima da će idućih 60 dana zajednički tražiti kompromisna rješenja u vezi s pozicijom predsjedatelja Zajedničke komisije.

– Čolak i ja smo dali sebi za zadatak da porazgovaramo sa članom komisije Sredojem Novićem i da se vrati da predsjedava komisijom. Mislim da trebamo tražiti rješenja, a ne se držati dnevne politike – kazao je Babalj, dodajući da predsjedatelj Komisije ne može biti ni iz jednog naroda osim iz srpskog.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH je u srpnju usvojio Odluku o izmjeni Odluke o izboru članova Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, koju je predložila izaslanica Aleksandra Pandurević (SDS).

Prema navedenoj odluci, umjesto dotadašnjeg člana Komisije Nikole Špirića (SNSD) za član je izabran Borislav Bojić (SDS). Špirić je do tada obavljao funkciju predsjedatelja te komisije.

Nakon toga je i izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović (SNSD) podnio neopozivu ostavku na članstvo u Zajedničkoj komisiji za nadzor nad radom Obavještajno – sigurnosne agencije BiH.

(www.jabuka.tv) 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.