Barbarić: Lobirat ću za jednakopravnost Hrvata u BiH

Nevenko Barbarić

Načelnik općine Ljubuški i kandidat Domoljubne koalicije za Sabor RH Nevenko Barbarić u intervjuu za Večernji list govori o tome što za njega znači biti na ovoj listi, te o svemu onome za što će se zalagati ako bude izabran u Sabor RH. Barbarić ističe kako od nove Vlade RH očekuje veće zalaganje za ustavnopravnu jednakost Hrvata u BiH, te naglašava kako će osobno lobirati kako bi se to ostvarilo. Dotaknuo se i financijskog stanja u općini Ljubuški.

Na trećem ste mjestu na listi za 11. izbornu jedinicu Domoljubne koalicije. Što za vas znači biti na ovoj listi, odnosno biti zastupnik u Saboru RH?

– Biti na listi HDZ-a za 11. izbornu jedinicu za mene, prije svega, predstavlja veliku čast, priznanje za dugogodišnji stranački rad, kao i za rad u izvršnoj vlasti. Biti zastupnik u Saboru RH, predstavljati Hrvate BiH i dijasporu za mene je vrhunac političkog djelovanja.

Kakva su vaša očekivanja za 11. izbornu jedinicu glede predstojećih izbora?

– Uvjeren sam u apsolutnu pobjedu koalicije okupljene oko HDZ-a. Ova koalicija će, u to sam čvrsto uvjeren, imati tri zastupnika u Saboru Republike Hrvatske.

Što očekujete da će se promijeniti u službenoj politici Zagreba, ako na vlast dođe HDZ, prema Hrvatima u BiH u odnosu na sadašnju SDP­-ovu Vladu?

– Naša očekivanja su uistinu velika, prije svega, realizacija statusa stradalnika Domovinskog rata i ukupne braniteljske populacije HVO-a, do različitih drugih oblasti života, kao što su obrazovanje, zdravstvo i drugi problemi koji su ovih godina ostavljani po strani. Također, očekujemo veću potporu u borbi Hrvata u BiH za ustavnopravnu jednakost, na čemu ću i osobno inzistirat ako uđem u Sabor RH.

Koliko zastupnici iz dijaspore i BiH u Hrvatskom saboru mogu modelirati zakone, propise i utjecati na povezivanje izvandomovinske Hrvatske? Ako budete izabrani, kako namjeravate zastupati interese Hrvata BiH i dijaspore?

– Mislim da naš smisao djelovanja unutar Sabora RH mora biti usmjeren prema zakonskim riješenjima koja se tiču Hrvata u BiH i dijaspori. Tu moramo inzistirati na donošenju novih, kao i na provođenju postojećih zakonskih rješenja koja će do kraja urediti odnose Republike Hrvatske prema Hrvatima u BiH odnosno u dijaspori. Moje političko djelovanje u potpunosti će biti na tragu politike dviju sestrinskih stranaka, dvaju HDZ-ova, odnosno HNS-a.

Što su, po vašem mišljenju, prioriteti?

– Uz političke teme poput branitelja, obrazovanja i svega onoga što Hrvatima BiH i dijaspore osigurava Ustav RH i drugi usvojeni dokumenti, među prioritetima je svakako jačanje gospodarske suradnje koja se mora ogledati u mnogo većim investicijskim ulaganjima hrvatskih gospodarskih subjekata. Potom kvalitetnije povezivanje različitih sredina, prije svega, lokalnih zajednica RH i BiH, što za posljedicu ima obvezu svekolike suradnje, od razmjene iskustava u svim sferama koje su od interesa za naše građane, do zajedničkog pristupa fondovima EU, odnosno sredstvima prekogranične suradnje. Svakako treba raditi i na poticanju jačanja institucionalne suradnje dviju država, npr. u oblasti voda, cesta i sl.

hdz_sastanak_ZZH_2

Što osobno možete obećati biračima?

– Mogu obećati da ću biti dostupan što se svih mogućih tema tiče, te da ću biti na raspolaganju svim građanima, kao što sam to činio i na poziciji općinskog načelnika.

Nedavno su održani unutarstranački izbori i vi ste prvi Ljubušak na čelu ŽO HDZ BiH ZHŽ-a. Kakvo je stanje u stranci i jesu li redovi posloženi?

– HDZ BiH je, po mom dubokom uvjerenju, odlično organizirana stranka, što potvrđuju i rezultati na posljednjim parlamentarnim izborima.

Kakvo je financijsko stanje općine Ljubuški?

– Dijelimo sudbinu okruženja i svih razina vlasti u BiH. Dobro funkcioniramo. I ove godine smo na raspolaganju našim građanima što se tiče različitih potreba, iduća će godina biti značajnije financijski popraćena s nekoliko vrlo bitnih projekata.

Večernji list: Nakon što je JP Parkovi d.o.o. Ljubuški preuzeo kumunalije, krenulo se s intenzivnijom obnovom vodovodne infrastrukture, održavanjem zelenih površina, te su prvi put iskorišteni turistički potencijali Kravice?

– Sad već možemo reći kako je osnivanje ovog poduzeća bila uistinu neophodna i opravdana odluka. Poduzeće je odlično organizirano i, po svemu sudeći, ovu poslovnu godinu završit će s dobiti. Pokazalo se kako sam svih ovih godina bio u pravu kada sam govorio da je potencijal javnog komunalnog poduzeća da mora imati dobit, a znamo do čega je bilo dovedeno to poduzeće. O razlozima ne bih govorio, u svakom slučaju sam zadovoljan funkcioniranjem JP Parkovi d.o.o., od vodovoda, održavanja grada, načina na koji se riješila naplata parkiranja u Ljubuškom, do upravljanja lokacijom Kravice. Sve pohvale upravi ovog javnog poduzeća.

Ove godine aktualna je priča sadnje smilja, neke općine u ŽZH-u su krenule s raznim vrstama poticaja ljudima koji se žele baviti uzgojem ove biljke. Kakvi su planovi općine Ljubuški po ovom pitanju?

– U Ljubuškom je već zasađeno oko 100 hektara smilja i obavljaju se prve žetve. Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća dana je suglasnost i potpisana su 52 ugovora za davanje zemljišta na koncesiju. Radi se o ukupnoj površini od 290 hektara po vrlo povoljnim uvjetima. Veći dio parcela je već u pripremi za sadnju smilja. Trenutačno je u proceduri još jedan natječaj za oko 60 lokacija, ukupne površine oko 200 hektara.

Dakle Ljubuški bi unutar godinu i pol dana mogao imati oko 450 do 500 hektara zasađenih smiljem, što je, vjerujem, 80 posto površine u cijeloj Hercegovini.

(Večernji list)


23 komentara

  • Niste mi jasni? Vama je genralski čin pojam. Morate onda znati da i ova trojica imaju činove u rangu generala što ih čini jednako podobnima. Gdje su ih zaradili? Pa gdje i Glasnović, u HVO-e. Koji su kriteriji bili za dodjelu činova, odličja, povlaštenih beneficija u HVO-e? Pa jedini kriterij je bio, i danas ostao, biti podobnjak i dijete nepotizma nekoga tko je trenutno bio u vrhu jedne od dviju blizanki kćeri KPJ-e. Logističari u svim vojskama svijeta imaju dočasničke činove, rijetko nižih časnika, a u HVO-e svi su viši časnici i generali. Više generala nego vojnika. Dajte već jednom objavite registar branitelja HVO-e, njihov ratni(i civilni) put, činove, odličja, povlastive koje uživaju pa da se vidi šta je radila partija.

 • samo Glasnović mora proć sve je ostalo dno dna samo pogledajte večernji i kako to radi Jozo Pavković ni rječi o drugima samo ova trojica spodoba na naslovnicama

 • Anonimno nemoj jest govna kad ima sjena.Znaš li ti konju da je general Ž.Glasnović pravi ratni general iskaljen na svim hrvatskim pa i inozemnim bojišnicama. Nije on nikakav salonski general kao što je ovaj šunker, koj smaže mjesečno jedno dobro ugojeno terle. A ti si još veći telac ili bik ako ne znaš ko je general Glasnović. Živa legenda prošlog rata. Da je bilo više takvih poput njega a manje takvog ološa poput tebe,možda bi rat završio za godinu dana a ne za četiri.Glasajmo za istinskog heroja Ž Glasnovića.

  • Glasnviću treba suditi za veleizdaju kod oslobađanja Mostara kada je nastupao sa jedinicama iz pravca Blagaja i nije ispalio niti metka već se kukavički povukao, a ti si neki salonski podrumski bojovnik koji nema pojma ni o čemu.

 • I možete iz tog linkica vidjeti da se može biti drugačija i drukčija osoba a ne sve kao oni tamo ili oni ovamo…….bitno je da čovjek ostane čovjek a za koga ćeš glasati ti ili iznad tebe svi oni ili ispod mene oni ona on ti mi VI.nitko ama baš nitko nije nezamjenjiv na ovoj planeti ni Pelé ni Ronaldo ni papa ni predsjednici niti pratri niti njihova djela i nedjela niti zakoni niti pravila niti ista sve je moguće promijeniti ako promijenis sebe sebe sebe mijenjaj……zašto ići utabanom stazi uvijek kad možeš okolo ili možda možeš stazom precicom itd da više ne kakim ta nisam anonimno…..

  • Opet se javlja dežurni partijski agitprop, dežurna partijska sinekura koja bi revidirala prošlost po željama naše drage adezenjrske partije. Nitko ne može oprati sramotni poraz i izdaju kod pr(o)edaje Mostara muslimanima. Pokušaj zataškavanja izdajničkog čina promovirajući pojedine zapovjednike u generalske činove, Lasića, Glasnovića, Andabaka gdje se odradila jedna traljava akcija koju je jedan pravi hrvatski general nazvao pravim imenom, dakako radi se o generalu Bobetku. Mene samo čudi zašto nije pohapsio, pozatvarao ili postrijeljao cjelokupni zapovjedni kadar HVO-e koji je opstruirao cjelokupnu akciju, a ne i on napustio zapovjedno mjesto na Heliodromu i otišao put Dubrovnika u tri sata u jutro? Već ako su pro(e)dali Mostar, postavlja se opravdano pitanje zašto su žrtvovani momci iz III brigade, ako su se povukli Glasnović kod Blagaja, 6 bojna kod Hepoka, Kažnjenička bojna kod Bijelog polja, sve jedinice iz grada od Sjevernog logora, preko Bulevara, Opina, Gnojnica i Kočina do Blagaja? Kasnije opravdavanje da je postignut dogovor između Tuđmana i Šuška s jedne strane i Alije Izetbegovića s druge strane pada u vodu ako se zna da se sa akcijom nastavilo i kako je završila. Šuti ološu jedan, pokrij se konjskim mutapom i zavuci se u zmijsku rupu u kojoj si proveo i rat i sada si iz nje ispuzao. Tvoj stav te čvrsto svrstava u brabonjak papkarskog litavca, ali to je već tvoj osobni izbor.

 • Koji lik,nikad nasmijan,valjda u sebi uvik računa,spekulira,di ce sta jamit.Bolje za nas da prođe na toj listi i nek ide i nek se ne vraća.Domovnica,putovnica noga u guzicu i via Zagreb.

 • Dobro jutro hrvatski narode,koristim ovo jutro da se naj…m majke svim ovim “jednakopravnim” i svima onima koji se bore za svoje “jednakopravne” fotelje,unutar “jednakopravne” takozvane BiH-a…
  Majku vam j…m nisu se Hrvati borili za jednakopravnost već za sto postotnu slobodu unutar Hrvatskog nacionalnog korpusa,oni koji ne znaju koje je to područje neka krenu učiti povijest a ne istoriju i marksizam.
  Ne shvaćam kako neka ozbiljna politička stranka može imati Božu Ljubića na listi..sarajevskog doktora iz 93.

 • To će ljude i odbit od glasanja.Kakav Bože o čemu govoriš, zato ljudi i ni idu na izbore. Šta je taj učinio korisno za narod osim razbijanja HDZ-a i okupljanja bahati jadnika.

 • HDZ se potrudio postaviti na listu takve smradove da nema šanse da pobijede na izborima. Još samo fali da su postavili Jeru Lijanovića. Fuj, pič… vam materina. Mislio sam vam dati glas, ali dat ću vam onu stvar.

 • 419. PATER IKE: Kakvu Hrvatsku sanjam i kome u ovakvoj Hrvatskoj uopće dati glas PRIČA PRVA: „Patre, za koga! Kome dati glas, dajte mi vi recite!“ – zapita me u sakristiji jedna gospođa nakon svete Mise. – „Ne smijem vam to reći gospođo! To vi morate sami!“ – „Ali, ne znam tko je dobar, dajte za koga ćete vi?“ A ja, ako sam pravi čistunac, moram ostati neutralan i ostaviti je u nedoumici. “A djela milosrđa? – Neuka poučiti; dvoumna savjetovati?“ – stade mi prolaziti glavom. A onda opet ono prvo razmišljanje: “A ne, ne! Ne mješaj se pope u politiku! Ostani čist, neutralan! Pusti ti ljude da lutaju a drži se pravila; budi dosljedan, Ostani farizejčina do kraja!” Pa kako bih mogao tako? _____piše: Pater Ike l Facebook PRIČA DRUGA: Neki dan sretoh dvojicu mladića, poštenih i pobožnih – poznam ih – koji u dvorištu naše Crkve dijele mandarine pomiješane s letcima HDZ-a. Sretoh ih baš pred SKAC-klubom. Dakle, upravo na mjestu gdje su neki drugi brojni mladi od istog tog HDZ-a nedavno doživjeli neviđenu izdaju.
  Koje li ironije! Baš na istom mjestu gdje su se skupljali kako bi krvarili po štandovima za ovaj drugi referendum i bolno podnosili izdaju i napade iz HDZ-a, sad ta ista stranka uz mandarine nutka letke za novo povjerenje. Zar nije smiješno? Kao nekakvo bestidno ruganje. Ne stigoh ovim mladim i posve nedužnim momcima reći što je za mene HDZ danas, i koliko se toga u meni promijenilo od tog događaja. Samo mi pred oči opet dođe slika kako je taj HDZ držao svijeću SDP-u dok je izmanipulirao vlastiti narod i oteo mu referendum čist ko suza, neviđeno pošteno i krvavo zaslužen. Danas svi znaju i priznaju da je bilo potrebno tek 350 000, a oni su bili skupili preko 380 000. Razumijem da se HDZ-u taj referendum nije sviđao, i da ga nije podržao. Ali, nikako mu ne mogu oprostiti to što se nije barem borio za pravdu i pravo koje je narod mukotrpno bio izborio. Veliki je to bio test na kojem je domoljublje ove stranke posve kapituliralo. HDZ-u nije bilo na kraj pameti da obrani svoj narod od prevare i otimanja prava, i barem da progovori koju riječ. Ma kakvi! I ne samo da im se nije suprotstavio, nego im se i sam pridružio u ovom nedjelu. Bio je to zapravo pokušaj uništavanja najplemenitije i najautentičnije građanske i domoljubne inicijative od rata na ovamo. Evo, na to je spao, i to je postao nekad slavni HDZ. I sad im ja, kao, trebam dati glas? Čovječe! Dati povjerenje izdajici vlastitog naroda? Kako bih to mogao? PRIČA TREĆA:
  Cijelu ovu godinu sam uz branitelje u Savskoj, od prvih dana. Zatekao sam se tamo kad se pokušao spaliti jedan nesretni hrvatski branitelj; a zatekoh se igrom slučaja i na Markovom Trgu kad je na njih jurišala policija koja je gore došla s jasnim zadatkom da izazove nemir, koji je čudom izostao. I zatičem se u Savskoj kod šatora skoro svakog utorka navečer, u molitvi sam s njima. Na srcu su mi te živuće žrtve za domovinu, i sva njihova muka. Ali, svo ovo vrijeme, svaki put kad dođem u Savsku, imam duboki osjećaj kako netko nad ovim jadom likuje: HDZ! Duboki osjećaj imam da mu uopće nije toliko stalo do toga da se ovo pitanje braniteljske muke riješi, nego tek do toga da ovaj prosvjed njima donese političku dobit. Sve bih dao da se ta agonija prekine. Ali nismo svi isti!
  Nisam ni jednom čuo, načuo, dočuo, naslutio, osjetio da je netko u HDZ-u tužan i žalostan što se branitelji muče i nestaju, kopne do iznemoglosti snaga; što ih mediji čerupaju do gole kože… A ja bih o tome trebao šutjeti. zgrčiti svoj prst da ne bi upro u nekoga. Pa kako bih to mogao? Jer znam što bi moj zaštitnik, Krstitelj vikao: Gdje si bio svo ovo vrijeme dragi HDZ? Gdje si bio kad su se otimali mandati dijaspori? Da, ti si im ih oduzeo! Gdje si bio kad je SDP u suradnji s neprijateljskim medijanima i vladinim udrugama čerupao tvoj narod? Da, bio si s otimačima, i ti si to isto činio. Gdje si ti, dok se branitelji u Savskoj muče? Aha, da, evo te ovih dana: dolaziš da uzmeš danak naše muke. I evo te ovih dana i pred mojim vratima i tražiš moj glas. Ti zapravo tražiš da sada ja izdam i branitelje, i dijasporu, i moje mlade! Ti tražiš to! Strašno! Ali, moja savjest traži – ne samo da ti ne dam glas, nego i da te javno ukorim zbog nedjela tvojih. Nisi zavrijedio glas ni jednog od onih koji su se svo ovo vrijeme borili za malo više svjetla, istine i slobode, dostojanstva. Ti u svemu tome nisi bio s nama. Mi dalje ne možemo skupa, jer naši pogledi na Hrvatsku se posve, posve razlikuju. Mi sanjamo Hrvatsku koja pripada narodu. Vi onu koja pripada vama. Mi Hrvatsku u kojoj se za nju i dalje život daje. Vi Hrvatsku od koje se uzima. Mi Hrvatsku za narod, vi Hrvatsku za sebe. Mi sanjamo Hrvatsku u kojoj se duboko razumije Hrvatski čovjek, njegova muka i duša. A vi Hrvatsku kojoj bi vi udahnuli svoju dušu. Mi Hrvastsku punu referenduma.Vi Hrvatsku u kojoj se referendum ne bi mogao provoditi. Naša je Hrvatska ona ista kakvu je nekada HDZ sanjao. Ali, vaša više nije. Nego neka druga, protiv kakve smo se i borili. – „Pratre, za koga! Kome dati glas, dajte mi vi recite!“ – „Gospođo! Nemojte ni za SDP ni za HDZ gospođo! Ja njima ne vjerujem!“ – smilovah se – i rekoh joj. – „Fala vam lepa, puno ste mi pomogli” – reče mi starija gospođa. Osjetih milinu u duši, pravo olakšanje što sam joj pomogao. Ali i dalje razmišljam o tom nekad tako dragom HDZ-u koji je toliko toga značio.
  Kako se to zbilo? U što se to pretvorio? Tako mi je nepoznat, dalek, stran. Kao da nikad nismo bilo zajedno. Slično kao i u židovskom vodstvu, koje je prezrelo i zaboravilo ono Mojsijevo, zapostavilo istinsku požrtvovnost i spremnost na umiranje i služenje, zagovaranje, prisutnost i bliskost čovjeku. I okrenuo se sam sebi, uveo svojevremenu korupciju, protekciju, nepotizam, odnarođenost.
  Zato ih Krist i kori, zbog farizejstva i licemjerstva, i proziva: “Na Mojsijevu stolicu zasjedoše pismoznanci i farizeji. (…) Sva svoja djela čine zato da ih ljudi vide. (…) Vole pročelja na gozbama, prva sjedala u sinagogama, pozdrave na trgovima…” Čisti HDZ! Stoga ih Isus i kori, i milost Božja ih napušta. Ali, baš tada nastaje i rađa se novi savez. Za one koji su s Bogom, uvijek ima šanse i nade, i uvijek je perspektiva otvorena. ‘Bog uvijek obnavlja, pokreće, čini novo. Nikad nije kraj, nego uvijek je tek početak, i vrijeme pred nama u kojem s Njim sve možemo! Duboko vjerujem da se i ovdje, kroz ova nevjerstva, upravo otvara novi prostor. Prigoda za novi savez. Toliko žrtve, vjere i truda mora donijeti ploda. Vjerujem u to i molim za to. Bože dobri, blagoslovi svoj naord, i ove izbore, da pronađemo i izaberemo tebi vjerne i hrabre, koji osjećaju muku naroda, i spremni su žrtovati se za njega, u pravdi, ljubavi i istini. Molim te!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.