Baralija: U Mostaru se dogodila lijepa priča, još smo pod dojmom

Potpredsjednica Naše stranke Irma Baralija govorila je o aktualnoj situaciji u Mostaru, te političkim relacijama u BiH.

VICE News snimio je dokumentarac o Mostaru u kojem je istaknuto kako je to podijeljen grad – kako postoje dvije bolnice, dva školska sustava, dvije elektroprivrede. U tom filmu navode: Mostar je podijeljen, a Irma Baralija želi okončati nacionalističku politiku u BiH.

Dokumentarac je jako dobro urađen i ja sam neočekivano završila u cijeloj priči i dobila ulogu. Nisam sigurna ni sama jesam li dostojna načina na koji je to prikazano. Ja se zalažem za demokratizaciju procesa. Mi u Mostaru nismo dugo imali demokraciju, sad je imamo. Održani su izbori, imamo funkcionalno vijeće. Podijeljenost je i dalje prisutna u Mostaru. Na prošloj sjednici smo otkrili da imamo i dva radija koja se financiraju iz gradskog proračuna; jedan iz jedne, drugi iz druge kulturne ustanove. Nismo bili sigurni ispunjavaju li svrhu da služe građanima Mostara, kazala je Baralija za N1.

Poručila je da nositelji funkcija u Mostaru nisu navikli da ih se propituje o njihovom radu, ali sada je tu demokracija.

Moramo raditi na tome da svaka ustanova koja se financira iz proračuna polaže račune i da se ima uvid na koji način se troše sredstva. Izgleda da mnogi ravnatelji ustanova u Mostaru nisu navikli da ih se propituje jer zaboga nismo tako dugo imali demokraciju. Izvještaji koji su podnosili je vjerojatno bilo samo onako proceduralno i nitko nije dovodio u pitanje njihov rad. Veliki naš izazov je sada naučiti i podučiti mnoge ravnatelje i javne osobe u ovom gradu koji je njihov posao i odgovornost prema građanima.

Baralija je kazala je se u Mostaru u utorak dogodila jedna “lijepa priča”, a radi se o početku zatrpavanja jedne od većih ilegalnih rupa.

Jučer se dogodila jedna lijepa priča; mi smo još pod dojmom a to je početak zatrpavanja jedne od najvećih ilegalnih rupa u Mostaru. To je rupa koja je u samom centru u blizini središnjice HDZ-a. Nastala je tako što su bageri jednog dana došli i počeli iskopavati dvorište koje pripada zgradi i građanima koji su cijeli život živjeli tu. Naša Boška Ćavar je u pravnoj bitci od 2018. godine protiv tih tajkuna koji su došli i počeli kopati. Čini mi se da to nije samo pobjeda Boške Ćavar nego i stanovnika te zgrade kojima će se vratiti dvorište. To je i poruka građanima Mostara koji imaju problem s ilegalnom gradnjom da je ipak moguće. Nema više prostora za prebacivanja odgovornosti, sada je za svaku funkciju bitno da postoje ljudi koji za nju primaju novac ali i podnose odgovornost.

Boška Čavar pobijedila mostarske tajkune, zatrpava se građevinska rupa

Sudjelovala je u pisanju Rezolucije, koja ipak nije uvrštena na jučerašnji dnevni red.

Moj doprinos pisanja Rezolucije je vezan za eskalaciju nasilja prije 15 dana, gdje je grupa navijača izvršila nasilnički čin i dovodila u pitanje imovinu i ugrozila sigurnost u jednom dijelu grada. To nije prvi put da se tako nešto događa. Nama to ne treba, nikome u ovom gradu. Idemo u susret turističkoj sezoni, mi smo turistički grad; mi kompliciramo stvari i pravimo nesiguran grad. Ja ne želim živjeti u takvom gradu, kazala je.

(www.jabuka.tv | Foto: Fena)


10 komentara

 • Iako bih ja po njenim kriterijima bio nacionalista moram priznati da je Irma drugačija priča od sarajevskih GRADŽANA pa je smatram kao pozitivno osvježenje na političkoj sceni. Malo se još treba profilirati u svojim stavovima i napraviti dodatni odmak od sarajevskih unitarista – samoprozvanih bh patriota i FGR a u suštini su to velikobošnjački hegemonisti. Ova inicijativa oko bespravne gradnje je svakako veliki plus ali drugo je pitanje šta ima loše u dva školska sustava. Nemojte bespotrebno silovati neko bratstvo i jedinstvo. Neka naše različitosti budu prednost

 • za.anonimno.u11.24.hrvati.nikog nepriznaju.da postoji.samo sebe ima ona parola bog i hrvati.toje umno izopacenje.jedne.nacije.kojaje duboko zagZila u rasizam.i netrpeijivost.vjersku.mrznju.natom.nivovu nema civilizacije.nema morala ni kulture.

   • Vidiš da nije pri sebi.Boga piše malim početnim slovom.Pogubio se a znam mu ja strica, čovjek o sebi pri sebi , drži do sebe

   • Ako si katolik ugledaj se na Papu Franju koji je cisti vjernik a koji ne mrzi druge i uvjek apeluje na miru, razumjevanju i protiv ugrozavanja bilo koga iz bilo koje nacije. A ti i takvi preispitaj sebe i Kakva mrznja u tebi lezi. To Nije vjera u Boga
    nego pakost i zloba.

 • Mi volimo i podržavamo priće, bilo da su one lijepe ili manje lijepe priće koje se uklapaju u druge priće, ovakve ili onakve, jer je ljepota u oku promatraća.

 • Vidi mostar…nisi u pravu,Hrvati postuju svakoga ali Hrvate ne postujete VI i takav kao ti,i zato ste nam u predsjednistvo izabrali onog majmuna alkoholičara.E to ne valja.
  Ka imam prijatelja i muslimana i srba i vjeruj imamo normalan odnos a i oni kažu da se Sejdo nije smijeo dogoditi.Nemoj gluposti pisati a i lagati bezpotrebno..

 • Kakve veze ima što su dvije elektroprivrede,bolnice… da ih ima još 5 Gdje piše da.mora biti jedna kofol zajednička? Imaju i dva naroda je li treba eliminirat jedan da bi se zadovoljila ta nekakava isforsirana jedinstvenost?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.